Mubarak prøver å vinne tid med lønnsøkning

Egypts president Hosni Mubarak prøver å vinne tid ved å love en lønnsøkning på 15 prosent for offentlig ansatte og en gransking av den dødelige volden de siste dagene.

LOVER MER LØNN:  Hosni Mubarak lover lønnsøkning på 15 prosent for offentlig ansatte. Her sammen med sin visepresident Omar Suleiman. Foto: REUTERS/Egyptian State TV
LOVER MER LØNN: Hosni Mubarak lover lønnsøkning på 15 prosent for offentlig ansatte. Her sammen med sin visepresident Omar Suleiman. Foto: REUTERS/Egyptian State TVVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kairo (NTB-AFP-DPA): Mubarak møtte for første gang sin nye regjering mandag. På det møtet ble det besluttet å øke offentlig ansattes lønninger med 15 prosent og å bevilge 6,5 milliarder egyptiske pund (5,5 milliarder kroner) på høyere pensjoner.

Mubarak lovte også å opprette en «uavhengig» kommisjon til å granske de voldsomme sammenstøtene mellom hans tilhengere og demonstrantene på Tahrir-plassen onsdag, da elleve mennesker ble drept og 1.000 såret.

Kommisjonen skal være «åpen, uavhengig og upartisk», og den skal granske «de grusomme og uakseptable krenkelsene som gjorde noen uskyldige demonstranter til ofre».

Fortsetter protestene

Lønnsøkningen kan være en god nyhet for Mubaraks tilhengere i Egypts enorme byråkrati og sikkerhetstjenestene, men det var ingen tegn til at demonstrantene lot seg overbevise.

På Tahrir-plassen i sentrum av Kairo forberedte demokratiforkjemperne seg på en tredje uke med demonstrasjoner for å kreve at Mubarak går av.

Demonstranter sov og hvilte under larveføttene til stridsvogner og pansrede personellkjøretøyer, mens andre aktivister hindret adgangen til Mugamma, den store bygningen som er sete for byråkratiet.

Presidentens motstandere uttrykte skuffelse over hvor lite framgang det var på det første dialogmøtet med visepresident Omar Suleiman. Det muslimske brorskapet sa at viktige krav, som Mubaraks avgang, ikke ble innfridd.

Truer med å bryte

Etter det første møtet mandag sa brorskapet at de bare vil fortsette dialogen om alle kravene blir innfridd. Det omfatter blant annet grunnlovsreformer, pressefrihet og opphevelse av unntakstilstanden.

Det eneste som er oppnådd, er at det skal opprettes en komité for å vurdere grunnlovsendringer og et kontor som skal ta imot klager på behandlingen av politiske fanger, og at begrensningene på mediene skal løsnes på.

Men Suleiman avviste opposisjonens viktigste krav. Han sa han ikke vil ta plassen til Mubarak og bli midlertidig president.

Det tyske tidsskriftet Der Spiegel skriver at Mubarak muligens skal reise til Tyskland for en grundig og langvarig medisinsk sjekk. Ifølge magasinet er det samtaler med flere sykehus for å ta imot den 82 år gamle presidenten.

Forholdet til Israel

I Washington oppfordret Obama-administrasjonen Egypt til å respektere alle internasjonale traktater og avtaler, åpenbart en referanse til fredsavtalen med Israel.

USA vil være en partner for enhver egyptisk regjering som «opprettholder traktatene og forpliktelsene» som binder Kairo, sa president Barack Obamas talsmann, Robert Gibbs.

Nye lekkasjer av amerikansk diplomatpost som WikiLeaks bidrar med, viser at visepresident Suleiman i mange år har hatt svært gode forbindelser til Israel.

Ifølge et notat fra USAs ambassade i Tel Aviv i 2008 sa en tjenestemann i det israelske forsvarsdepartementet at Israel ville være komfortabel med Suleiman som president den dagen Mubarak døde eller ikke lenger kunne utføre sine plikter.

Diplomaten som skrev notatet, sa også at Suleiman vurderte å slippe den israelske hæren inn på egyptisk territorium i Sinai for å stanse våpensmugling til Gaza. (©NTB)