- Mubarak skal løslates

En domstol i Egypt har besluttet å løslate tidligere president Hosni Mubarak, ifølge hans forsvarer.

- SKAL LØSLATES:  En kilde sier til Reuters at retten har besluttet at Mubarak skal løslates. Foto:  AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
- SKAL LØSLATES: En kilde sier til Reuters at retten har besluttet at Mubarak skal løslates. Foto: AFP PHOTO / KHALED DESOUKIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere president Hosni Mubarak (85) kan bli løslatt i morgen. Det sier hans forsvarer Fareed El-Deeb til Reuters.  

Forsvareren skal ha sagt til nyhetsbyrået at retten besluttet å frikjenne ham i en korrupsjonssak som var siste rettslige grunn til å holde ham fengslet.

Spurt om når løslatelsen kan finne sted svarte forsvareren «kanskje i morgen.»

En løslatelse av Mubarak vil være ei bombe med de politiske vanskene Egypt er i. Landet er delt i to uforsonlige deler, islamistene i Det Muslimske Brorskapet, og den urbane middelklassen, som støttet hæren da de avsatte muslimbroren Muhammed Mursi som president i begynnelsen av juli. Det eneste de to fløyene kan enes om er hatet til Mubarak, som styrte Egypt som en diktator i 30 år.

Den 85 år gamle Mubarak skal på nytt tilkalles for medvirkning til drap på demonstranter under revolusjonen i 2011, som førte til hans fall. Men han har allerede sittet i varetektsfengsel så lenge som loven tillater etter den tiltalen.

Mubarak ble i fjor dømt til livsvarig fengsel for å ikke ha stanset drapene på demonstrantene i 2011. Men Kassasjonsretten godtok hans anke tidiligere i år og avsa en kjennelse om gjenopptakelse.85 år gamle Mubarak ble styrtet i februar 2011, i kjølvannet av de store demonstrasjonene mot det daværende regimet.

Han styrte Egypt med hard hånd i tre tiår, med sterk støtte fra de militære. Hæren besluttet imidlertid å støtte folkeopprøret mot Mubarak og etablerte etter avsettelsen et overgangsstyre. I fjor vant islamistene valget på ny nasjonalforsamling, men etter kuppet 3. juli er militæret tilbake ved makta i Egypt.