Mubarak-tilhengere angrep demonstranter

Harde gateslagsmål i Kario.

GATEKAMPER:  Tilhengere og motstandere av president Hosny Mubarak har barket sammen i rene gateslagsmål ved Tahrir-plassen i Kairo.Foto:  EPA/HANNIBAL HANSCHKE
GATEKAMPER: Tilhengere og motstandere av president Hosny Mubarak har barket sammen i rene gateslagsmål ved Tahrir-plassen i Kairo.Foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO: (Dagbladet): Det foregår for øyeblikket regelerette gateslagsmål på Tahrir-plassen i Kairo sentrum, der tilhengere og motstandere av president Mubarak har barket sammen.

Situasjonen er svært kaotisk.  Det meldes om steinkasting, kølleslag og mange skadde i trengelen og slåsskamper. Kvinner og barn forsøker å flykte fra området.

Tilhengere angrep Gjennom åtte dager har motstanderne av presidenten demonstrert. I dag marsjerte tusenvis av Hosni Mubaraks tilhengere inn på plassen og gikk til angrep på de andre demonstrantene — også de flere tusen.

Regimekritikerne trakk seg først tilbake, men etter en stund dannet det seg to fronter øst for Det historiske museet. Slåssingen har nå spredd seg til mange steder i byen. Noen kjemper med nevene og andre med provisoriske våpen og stokker.

Motstanderne av Mubarak sier mange av menneskene som demonstrerer for presidenten er politimenn i sivil.

- Medlemmer av sikkerhetsstyrkene kledd i vanliger klær og en rekke kjeltringer har stormet Tahir-plassen, skriver tre opposisjonsgrupper i en uttalelse, ifølge Al Jazeera.

De melder også at tilhengerne til presidenten har ridd inn i folkemengden på hester og kameler. Minst én skal ha blitt dratt ned i av hesten og banket opp.

- Militæret tar side I begynnelsen holdt det militære seg i bakgrunnen. De forsøker nå å roe ned demonstrantene, men har på ingen måte kontroll over de store folkemengdene. Mange av demonstrantene, som har hyllet militæret for å ha holdt seg nøytrale, beskylder nå troppene for å ha sluppet inn de voldelige angriperne inn på Tahir-plassen med vilje.

 VOLDELIG:  Tilhengere av Mubarak stormet Tahir-plassen med hester og kameler. Mange av motstanderne av Mubarak slåss tilbake. Foto:  EPA/HANNIBAL HANSCHKE ALTERNATIVE CROP
VOLDELIG: Tilhengere av Mubarak stormet Tahir-plassen med hester og kameler. Mange av motstanderne av Mubarak slåss tilbake. Foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKE ALTERNATIVE CROP Vis mer

- Dessverre føler vi nå at hæren til en viss grad støtter Mubarak-folkene, men vi gir oss ikke. Vårt mål n å er å holde kontroll over Tahrir. Det har vi ennå. Vi gir ikke opp det vi nå har satt i gang, sier Ahmed es-Sayed fra operasjonsrommet til 6. april-bevegelsen, en av gruppene som satte i gang demonstrasjonene mot Mubarak.

- Vi ber nå folk holde seg på frigjøringsplassen. Vi ber også folk utenfra Kairo om å komme til plassen for at vi skal beholde kontrollen. Og vi har full kontroll på plassen nå. Det er færre demonstranter på Tahrir, men det handler om utskiftning. Flere kommer, sier han til Dagbladet.

Trekker seg ikke
I går kveld kunngjorde Mubarak i en TV-tale at han ikke stiller til valg i september, men at han ikke trekker seg som president før det.  
Opposisjonen syntes ikke dett var nok og har fortsatt sine protester.

Militæret kom i morges med en sterk anmodning om at demonstrasjonene må opphøre.     

 IKKE KONTROLL: Militærets tankes er godt synlig i gatene i Kario, men militæret har ikke kontroll over situasjonen. Foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKE
IKKE KONTROLL: Militærets tankes er godt synlig i gatene i Kario, men militæret har ikke kontroll over situasjonen. Foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKE Vis mer