Mubaraks menn forhandler med forbudt organisasjon

... mens demonstrantene biter seg fast på Tahrir-plassen.

KLYNGER SEG TIL MAKTEN: Fem dager etter at dette bildet ble tatt på Tahrir-plassen i Kairo, vil president Hosni Mubarak ikke gi fra seg makta. I helga har USA utenriksminister Hillary Clinton kommet med uttalelser som kan tolkes som en støtte til Mubarak. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic
KLYNGER SEG TIL MAKTEN: Fem dager etter at dette bildet ble tatt på Tahrir-plassen i Kairo, vil president Hosni Mubarak ikke gi fra seg makta. I helga har USA utenriksminister Hillary Clinton kommet med uttalelser som kan tolkes som en støtte til Mubarak. Foto: REUTERS/Goran TomasevicVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtalene mellom president Mubaraks nyutnevnte visepresident Omar Suleiman og opposisjonen kom igang søndag, men har mandag morgen ikke ført til Mubaraks avgang.

Dermed fortsetter demonstrasjonene på Tahrir-plassen i sentrum av Kairom.

Demonstrantene sier de vil bli på plassen til president Hosni Mubarak går av.

Skjøt i lufta
Søndag kveld måtte demonstrantene klatre over pansrede kjøretøyer og militære lastebiler for å prøve å hindre hæren i å presse dem bort.

Hæren vil ha dem til å trekke seg bort fra plassen og området rundt, som er et sentralt trafikknutepunkt i byen slik at livet igjen kan gå som normalt, etter flere uker med kaos.

Vitner forteller at soldater skjøt i været da sinte demonstranter omringet kjøretøyene.

ElBaradei deltok ikke Det muslimske brorskapet er en av opposisjonsgruppene som har møtt Suleiman i helgen. Det er i seg selv et tegn på hvor mye som har endret seg i Egypt siden oppstanden startet.

Brorskapet er fortsatt en forbudt organisasjon.

Selv om regjeringen bare har kommet med mindre innrømmelser, vil gruppene fortsette dialogen. De har blitt enige med regjeringen om en komité som skal studere grunnlovsendringer og et veikart for den videre dialogen.

En opposisjonsleder som ikke var til stede, Mohamed ElBaradei, kritiserte søndag samtalene og de motstridende meldingene fra Washington om Mubarak.

Clinton-tvil USAs utenriksminister Hillary Clinton antyder at det kan være for tidlig for Egypts president Hosni Mubarak å gå av allerede nå.

På flyet tilbake fra München, der hun deltok på en konferanse i helgen, sa Clinton at det er opp til det egyptiske folk å bestemme når Mubarak må gå av, men at det kan skape komplikasjoner om han tvinges bort nå.

Clinton viste til at det er viktig å se framover til valget i september og planlegge slik at ikke valget blir en fiasko og en skuffelse for det egyptiske folk.

- Det er viktig å se over horisonten. Vi vil ikke ende opp med et valg som er en fiasko og folk som sier: Hva var vitsen med alt dette, sier hun.

I utakt Dersom Clintons uttalelser er signal om et linjeskifte fra USAs side, vil det føre til at USA kommer ut av takt med den egyptiske folkemeningen.

I forrige uke uttalte president Barack Obamas utsending til Kairo, veterandiplomaten Frank Wisner, at Mubarak burde bli sittende gjennom overgangsperioden.

Clinton og andre i Obama-administrasjonen tok avstand fra uttalelsen, men sa ikke rett ut at det han sa var galt.

Clintor har ikke villet kommentere samtalene som visepresident Omar Suleiman holdt blant annet med Det muslimske brorskapet, og ville heller ikke forhåndsdømme brorskapet.

Blant de mange hindrene som må passeres før det kan holdes valg, er ifølge Clinton en omredigering av grunnloven for å bringe den mer i overensstemmelse med det politiske systemet folk vil ha, og utarbeidelse av et valgsystem med et skikkelig manntall.
(NTB-Reuters-AFP):