Russisk røre i Trump-valget ferdig gransket:

Mueller anbefaler ingen nye siktelser etter Russland-granskningen

Spesialetterforsker Robert Mueller har fullført sin etterforskning av Donald Trump og Russland.

PÅ KOLLISJONSKURS: Spesialetterforsker Robert Mueller har nå oversendt resultatene av sin to år lange gransking av russisk innblanding i det siste amerikanske presidentvalget med Donald Trump som seierherre. FOTO: AFP/NTB Scanpix.
PÅ KOLLISJONSKURS: Spesialetterforsker Robert Mueller har nå oversendt resultatene av sin to år lange gransking av russisk innblanding i det siste amerikanske presidentvalget med Donald Trump som seierherre. FOTO: AFP/NTB Scanpix.Vis mer

Spesialetterforsker Robert Mueller har fullført sin etterforskning av Donald Trump og russisk innblanding i det siste presidentvalget i USA. En sluttrapport er levert til justisminister William Barr, melder nyhetsbyrået AP og flere amerikanske medier fredag kveld.

Ifølge en kilde i det amerikanske justisdepartementet kommer det fram av sluttrapporten at Muellers team ikke ser for seg nye siktelser som følge av granskningen.

Fra før av er 34 personer straffeforfulgt som følge av Russland-etterforskningen, seks av dem har hatt tilknytning til president Donald Trump.

Justisminister Barr skal nå gjennomgå Mueller-rapporten og allerede i helga kan Kongressen få innsyn i granskingens hovedfunn. Men det er opp til Barr å formelt avgjøre hvor mye av rapporten som eventuelt skal offentliggjøres.

Tautrekking

Granskingsrapporten ventes uansett å bli gjenstand for voldsom politisk og juridisk tautrekking, og både demokrater og republikanere har krevd at hele rapporten offentliggjøres.

Barr har tidligere sagt at han vil skrive sin egen rapport som oppsummerer Muellers funn.

- Jeg forventer at jeg kan være i stand til å underrette dere om spesialetterforskerens hovedkonklusjoner så tidlig som denne helgen, skriver Barr i et brev til de to partienes ledere i Kongressens justiskomiteer.

KRANGEL: I et møte mellom president Trump og demokratene Nancy Pelosi og Chuck Schumer, utviklet det seg til en full krangel da de diskuterte saken om muren og grensesikkerhet. Video: CNN Vis mer

Trump ikke orientert

Det hvite hus skriver i en uttalelse at president Donald Trump ikke har blitt briefet om rapporten.

- De neste stegene er opp til justisminister William Barr og vi ser fram til at prosessen fortsetter. Det hvite hus har ikke mottatt eller blitt informert om spesialetterforskerens rapport, skriver pressetalsperson i Det hvite hus, Sarah Sanders, på Twitter.

Mueller har i nesten to år gransket anklager om russisk innblanding i presidentvalget og mulig koordinering med Trumps valgkampstab i 2016.

De viktige spørsmålene

Siden rapporten fortsatt er hemmeligstemplet, er det ikke kjent om Mueller har klart å svare på de viktigste spørsmålene i etterforskningen:

* Samarbeidet Trumps medarbeidere med russiske myndigheter for å påvirke presidentvalget i 2016 i Trumps favør?

* Foretok Trump seg noe i ettertid for å hindre etterforskningen, for eksempel da han sparket FBI-direktør James Comey?

Representantenes hus vedtok nylig en enstemmig, men ikke bindende uttalelse som tar til orde for at hele Mueller-rapporten offentliggjøres.

34 straffeforfulgt

Så langt er ingen blitt tiltalt for samarbeid med russerne for å påvirke valget. Men Mueller og hans folk har avdekket andre typer kriminalitet, og det kan fortsatt komme nye tiltaler.

Presidentens tidligere valgkampsjef Paul Manafort ble nylig dømt til over sju års fengsel for blant annet skattesvindel, hvitvasking av penger og forsøk på å påvirke vitner.

Presidenten selv har gjentatte ganger forsøkt å undergrave Muellers gransking ved å kalle det en heksejakt. Han avviser blankt at det fantes noe samarbeid med Russland.

Etterforskningen har kastet store skygger over Trumps presidentskap og resultert i tiltaler mot 34 personer. Seks av dem var en del av Trumps valgkampstab.