Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mueller-etterforskere slår tilbake

Mener Russland-rapporten kan være verre for Trump enn hva justisministeren sier.

RAPPORT: USA venter på hele den 400 siders lange Russland-rapporten fra spesialetterforsker Robert Mueller. Foto: SAUL LOEB og Brendan Smialowski / AFP)
RAPPORT: USA venter på hele den 400 siders lange Russland-rapporten fra spesialetterforsker Robert Mueller. Foto: SAUL LOEB og Brendan Smialowski / AFP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge New York Times og NBC News er flere av etterforskerne som deltok i spesialetterforsker Robert Muellers rapport om Russland-etterforskningen, frustrert på justisminister William Barr.

Barr sendte 24. mars e brev til Kongressen der han fastslo at Robert Muellers gransking ikke frikjenner Donald Trump for anklager om å ha hindret etterforskningen, men beviser heller ikke noen forbrytelse.

Han sendte et fire sider langt sammendrag av rapporten, som skal være på over 400 sider.

- Frustrert

Flere har imidlertid pekt på at rapporten kan være verre for Trump enn det Barr skrev.

Ifølge New York Times' kilder skal flere av etterforskerne være frustrert, og Mueller og co. skal heller aldri ha spurt justisministeren om å komme med et sammendrag.

Ifølge NBC klarte ikke FBI-agentene og advokatene som deltok i etterforskningen å bli enige om funnene beviste at Trump hindret en etterforskning eller ikke, og at Barr derfor gjorde det etter å ha lest rapporten.

- Ingen legitime kilder

Donald Trump var torsdag ettermiddag meget raskt ute med å svare på saken til New York Times.

- New York Times har ingen legitime kilder, som ville vært helt ulovlig, om Mueller-rapporten. De har sikkert ikke hatt noen kilde i det hele tatt. De er en fake news-avis som allerede er blitt tvunget til å unnskylde sin ukorrekte og forferdelige dekning av meg, skriver Trump på Twitter.

Barr har sagt at han skal offentliggjøre den nesten 400 sider lange rapporten, men at han trenger tid til å sladde konfidensiell informasjon før han sender den redigerte versjonen til Kongressen.

DET HVITE HUS: Da generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg og USAs president, Donald Trump møttes i forbindelse med NATOs 70-årsdag presterte presidenten å lyve om farens opphav. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Muellers etterforskere har allerede skrevet en rekke oppsummeringer, og noen av dem mener at Barr burde ha inkludert mer av deres konklusjoner i sitt fire sider lange sammendrag, ifølge anonyme kilder i administrasjonen som New York Times siterer.

Hindre rettens gang

Det er ikke klart hvorfor noen av etterforskerne mener at rapporten er mer skadelig enn det Barr forklarte, men rapporten har trolig gått grundig inn på spørsmålet om Trump forsøkte å hindre rettens gang. Det er heller ikke klart hvor mange på Muellers team som er irritert.

RENVASKET: Robert Mueller kan ikke bevise at Trumps valgkampstab eller medarbeidere har «konspirert eller koordinert» med Russland i forsøk på å påvirke presidentvalget i 2016. Video: CNN Vis mer

Samtidig har Barr og hans medarbeidere uttrykt frustrasjon over at Mueller ikke tok stilling til om Trump hadde hindret rettens gang. Når Mueller ikke gjorde det, tok Barr på seg selv å frikjenne Trump.

Demokratene anklager

Det har vært heftig debatt siden Mueller leverte rapporten for noen uker siden. Demokratene anklager Barr for å ha favorisert Trump i sitt sammendrag og krever hele rapporten offentliggjort.

I sammendraget skrev Barr at Mueller ikke hadde funnet bevis på samarbeid mellom Trumps valgkampstab og Russland for å påvirke valget i 2016. Når det gjelder forsøk på å hindre rettens gang, skrev han at Mueller verken dømte eller frikjente presidenten.

Til det siste skrev Barr at det dermed var opptil ham å avgjøre om det rapporten beskrev var et lovbrudd, og at han og visejustisminister Rod Rosenstein da kom til at det ikke var nok bevis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!