Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mueller sier ja til åpen høring i Kongressen

Ble stevnet av Kongresskomiteer.

VIL AVGI VITNEMÅL: Spesialetterforsker Robert Mueller. Foto: REUTERS / Jim Bourg / NTB scanpix
VIL AVGI VITNEMÅL: Spesialetterforsker Robert Mueller. Foto: REUTERS / Jim Bourg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialetterforsker Robert Mueller har gått med på å forklare seg i to åpne høringer i Representantenes hus, skriver CNN.

Han vil forklare seg både for justiskomiteen og etterretningskomiteen.

Mueller var skeptisk

Mueller selv har vært skeptisk til å forklare seg for Representantenes hus. Under en overraskende pressekonferanse forrige måned sa Mueller at han helst ville slippe å forklare seg for Kongressen og at hans 448 sider lange rapport «er mitt vitnemål».

Men, la Mueller til, dersom han ble stevnet ville han ikke gi andre opplysninger enn dem som står i rapporten.

Og til slutt ble han altså stevnet. Derfor har Mueller også gått med på å avgi vitnemål for Kongressen.

«Amerikanere har krevd å høre direkte fra spesialetterforskeren så de kan forstå hva han og hans lag undersøkte, avslørte, og fant ut om Russlands angrep på vårt demokrati, Trumps-kampanjens aksept og bruk av den hjelpen, og president Trump og hans medhjelperes obstruksjon av etterforskningen av dette angrepet», heter det i en uttalelse fra de to demokratene Jerold Nadler og Adam Schiff, som leder henholdsvis justis- og etterretningskomiteen i Representantenes hus, ifølge Washington Post.

«Vi ser fram til å høre hans vitnemål, og det gjør også alle amerikanere».

En drøy time etter at nyheten ble kjent, responderte Trump på Twitter. Selv om Twitter-meldingen var kort, var det liten tvil om hva presidenten, som har omtalt Mueller-etterforskningen som en heksejakt, siktet til.

«Trakassering av presidenten», skrev Trump.

Brøt stillheten

Det vakte betydelig oppsikt da Mueller i slutten av mai kom med sin første offentlige uttalelse om Russland-etterforskningen på to år.

Der justisminister William Barr i sin oppsummering av Muellers rapport langt på vei frikjent Trump, gjentok og klargjorde Mueller sin konklusjon.

- Hvis vi hadde vært sikre på at presidenten ikke hadde brutt loven, ville vi sagt det. Vi kom derimot ikke til en konklusjon om hvorvidt presidenten begikk et lovbrudd, sa Mueller.

MUELLER: Spesialetterforsker Robert Mueller gav sin første offentlige uttalelse på to år om Russland-granskningen. Video: AP Vis mer

Spesialetterforskeren pekte også på at etterforskningen var underlagt Justisdepartementet og departementets retningslinjer.

- Det å tiltale presidenten for en forbrytelse var ikke et valg vi kunne ta.

Det har vært hevdet fra flere med nær tilknytning til Det hvite hus at president Trump forsøkte å overtale tidligere FBI-sjef James Comey til å legge bort granskningen av det såkalte Russland-sporet og handlingene til tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Det ville i så fall kunne være et forsøk på å hindre rettens gang.

- En god dag

Da William Barr offentliggjorde sin oppsummering av Muellers rapport, var Trump svært fornøyd. Han mente den renvasket ham.

- Jeg har en god dag, sa Trump, og gjentok at han verken fikk russisk bistand i forkant av presidentvalget i 2016, eller at han har forsøkt å hindre granskningen av anklagene om dette i ettertid.

I etterkant av Muellers overraskende pressekonferanse skrev Trump på Twitter at «ingenting endres fra Mueller-rapporten».

«Det var ikke nok bevis, og derfor, i vårt land, er en person uskyldig. Saken er avsluttet! Takk», skrev Trump.

MUELLER-RAPPORTEN: Donald Trump håper ingen president må gå gjennom det han har gått gjennom i forbindelse med den mye omtalte Mueller-rapporten. Video: CNN. Vis mer

Riksrett?

Muellers vitnemål vil nok være svært viktig for spesielt demokratene, der det diskuteres internt om man skal stille Trump for riksrett.

Flere framstående partimedlemmer, blant dem presidentkandidat Elisabeth Warren, har tatt til orde for det, og har begrunnet det med Muellers rapport.

Men den aller mektigste av alle demokratene, Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes hus, har vært langt mer tilbakeholden.

- Jeg vil ikke stille ham for riksrett, jeg vil se ham i fengsel, sa Pelosi under et møte med fem komitéledere for et par uker siden.

Pelosi ønsker med andre ord å slå Trump under valget i 2020, slik at rettsvesenet kan gå etter ham for de lovbrudd demokratene mener han har begått.

Mueller vil møte for Kongressen for å avgi sitt vitnemål onsdag 17. juli.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!