Muf-erne må søke om opphold på nytt

Får tilbud om midlertidig opphold nok en gang.

MÅ SØKE IGJEN:  MUF-ere, irakere med midlertidig opphold uten familiegjenforening demonstrerte utenfor stortinget i desember. Nå må de igjen søke om midlertidig opphold. Arkivfoto: Morten Holm / SCANPIX
MÅ SØKE IGJEN: MUF-ere, irakere med midlertidig opphold uten familiegjenforening demonstrerte utenfor stortinget i desember. Nå må de igjen søke om midlertidig opphold. Arkivfoto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

De såkalte Muf-erne fra Nord-Irak må ifølge forslaget til ny forskrift atter en gang søke om opphold i Norge.


Ifølge en forskrift som nå er på høring, må de nordirakiske kurderne nok en gang gjennom en treårig søknadsprosess før de får svar.


- Etter ordinære bestemmelser ville de tilfredsstilt kravene om bosetningstillatelse, sier Jon Ole Martinsen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) til NRK.


Han mener den nye forskriften ikke stemmer overens med lovnaden fra utlendingsmyndighetene tidligere i vår om fast opphold.

Muf-erne fikk midlertidig opphold i 2005, og tilbys nå dette på nytt.


- Det er ikke noe tvil om at vedtakene de fikk i 2005 var gyldige, og dermed så må departementet og staten innrette seg etter at de fikk lovlige vedtak i 2005, som i dag gir dem rett til direkte oppholdstillatelse, sier advokat Arild Humlen.


Han mener Muf-erne derfor ikke trenger en ny runde med søknader nå.


Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Utlendingsdirektoratet (UDI) vil ikke uttale seg i saken før høringsrunden er over 16. juni.


(NTB)