Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mugabe: - Diamantgruvene nasjonaliseres

Zimbabwes president Robert Mugabe sier staten skal ta over alle diamantgruvene i landet fordi gruveselskapene «har frarøvet landet dets rikdom».

BURSDAGSKAKE: Zimbabwes aldrende president, Robert Mugabe, feiret 27. februar sin 92-årsdag. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo
BURSDAGSKAKE: Zimbabwes aldrende president, Robert Mugabe, feiret 27. februar sin 92-årsdag. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen kom torsdag, en uke etter at gruvedepartementet hadde beordret alle gruveselskaper å stanse driften og forlate diamantfeltene i Marange, fordi lisensene deres ikke var fornyet. Den gangen avviste departementet at det var snakk om å beslaglegge gruvene.

- Staten skal nå eie alle diamantene i landet, sier Mugabe i et to timer langt intervju med den statlige TV-kanalen ZBC.

- Selskaper som har drevet diamantutvinning har frarøvet oss vår rikdom. Derfor sier vi nå at staten må ha monopol, sier Mugabe.

Den største gruva i Marange, Mdaba Diamonds, gikk mandag til søksmål mot staten og fikk tillatelse til å ta kontroll over gruva igjen. Også det kinesiskkontrollerte Anjin Investments utfordrer regjeringens utestengelse, ifølge rettsdokumenter nyhetsbyrået Reuters har fått innsyn i. Da Kinas president Xi Jinping besøkte Zimbabwe i desember, sa Mugabe at landet ikke fikk mye igjen fra kinesiskeide gruveselskaper.

- Jeg tror neppe dette får store ringvirkninger i bransjen, ettersom Zimbabwe er kjent som et risikabelt marked å operere i, sier John Turner i advokatfirmaet Fasken Martineau, som jobber mye med gruver i Afrika. Samtidig sier han at mange de siste årene har følt at det er på tide å gå inn i Zimbabwe igjen, med forventninger om bedrede forhold.

- Men dette kan jo få dem til å tenke seg om en gang til, sier han.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram