- Mugabe bak massedrap for diamantmillioner

Massegraver avdekket i diamantområde.

HARDE ARBEIDSFORHOLD: Det foreligger lite bildemateriale fra diamantområdene i Zimbabwe. Dette bildet er fra 2006, og viser de harde arbeidsforholdene i diamantgruvene i Marange-området. Foto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi-File/Scanpix
HARDE ARBEIDSFORHOLD: Det foreligger lite bildemateriale fra diamantområdene i Zimbabwe. Dette bildet er fra 2006, og viser de harde arbeidsforholdene i diamantgruvene i Marange-området. Foto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi-File/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Zimbabwiske soldater anklages fra flere hold for, ved hjelp av våpenmakt å tilegne seg store mengder ulovlige diamanter fra de mange gruvene i det borgerkrigsherjede landet.

Angrep på sivile
Ifølge CNN har soldatenes jakt på diamanter ført til omfattende angrep på uskyldige sivile.

Den internasjonale diamanthandels- sammenslutningen Kimberley Process annonserte i april at de ville ta diamantgruvene i Marange-området nærmere i øyesyn.

Etter å ha tilbragt en uke i området beskylder organisasjonen soldatene også for å ha lurt unna store pengesummer fra gruvedriften til president Robert Mugabes parti Zanu-PF.

New York Times siterer organisasjonen på at Zimbabwe kan ekskluderes fra sammenslutningen.

Dette vil gjøre det svært vanskelig for landet, som er i desperat pengenød, å tjene penger på diamanthandel.

Massegraver
Ifølge Human Rights Tribune besitter Zimbabwe diamantverdier for 150 millioner dollar. Og den lukrative diamantjakten har krevd store mengder menneskeliv.

Ifølge en rapport utarbeidet av Human Rights Watch har 200 mennesker blitt drept av regjeringssoldater, og flere blitt begravet i massegraver, på grunn av de væpnede styrkenes inntreden i diamantområdene.

Flere arbeidere forteller til organisasjonens utsendte at de har blitt stoppet av politi og soldater uten grunn, blitt truet med våpen, banket opp og tvunget til å arbeide for regjeringssoldatene.

- Tar ansvar
I april erklærte Verdens diamanthandlerforening at ansvarlige diamanthandlere ikke burde kjøpe diamanter fra Marange-området, på grunn av de grusomme forholdene arbeiderne levde under.

- Vi er en ansvarlig regjering, og skal etterforske disse anklagene. Vi har ikke klart å få bekreftet påstandene om drap og massegraver, sier innenriksminister Kembo Mohadi (Zanu-PF).

Han hevdet bestemt overfor CNN at pengene fra diamanthandelen ikke tilfaller noen bestemt gruppe - heller ikke hans eget parti.


HOLDER OPPSYN: Zimbabwiske soldater kan stå bak grove overgrep i Marange-området. Foto: Howard Burditt/REUTERS/Scanpix
HOLDER OPPSYN: Zimbabwiske soldater kan stå bak grove overgrep i Marange-området. Foto: Howard Burditt/REUTERS/Scanpix Vis mer