Mugabe beskyldes for regjeringssabotasje

Krever kontroll over forsvar, politi og økonomi. Kan føre til en sultkatastrofe, frykter FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samarbeidsregjeringen i Zimbabwe står nå i fare. Årsaken er at president Robert Mugabe insisterer på at hans parti Zanu-PF skal beholde kontroll over både forsvar, politi, justissektor og media. Det melder britiske The Times.

- Bryter avtalen

Mugabes grep er et brudd på samarbeidsavtalen Zanu-PF og opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC) signerte 15. september. Nelson Chamisa, en talsmann for MDC, varsler at samarbeidsavtalen nå henger i en tynn tråd.

MDC frykter konsekvensene av at Mugabe igjen sitter med kontroll over samtlige av landets væpnede styrker. MDC ble selv tilgodesett med for en stor del «mykere» departementer. Mugabe har tildelt opposisjonspartiet ansvaret for departementene for kultur, forskning, velferd, arbeid og idrett.

Mugabe tapte valget i mars, og med assistanse av avtroppende president i Sør-Afrika Thabo Mbeki ble det meglet fram en samarbeidsavtale mellom de to partiene, etter lengre tids voldelig uro.

Mbeki ble tvunget til å gå av som president etter en intern maktkamp i regjeringspartiet ANC, og etter dette har hans allerede minimale innflytelse i Zimbabwe minket ytterligere.

Samtalene i fare

Ifølge The Times står samtalene mellom de to partiene i fare. Det anses som svært lite sannsynlig at  MDC er villig til å bruke Mugabes krav som et utgangspunkt for forhandlinger. Til det er kravene for strenge.

SABOTØR: Robert Mugabes siste trekk kan utløse en sultkatastrofe, frykter FN. Seth Wenig/AP/SCANPIX
SABOTØR: Robert Mugabes siste trekk kan utløse en sultkatastrofe, frykter FN. Seth Wenig/AP/SCANPIX Vis mer

Opprinnelig var MDC tiltenkt ansvaret for 13 departement og Zanu-PF 15, mens tre departement skulle administreres av en utbryterfraksjon fra MDC. Opposisjonen ville på denne måten få kontroll over et flertall av departementene.

Robert Mugabe skulle beholde presidenttittelen, men opposisjonsleder Morgan Tsangvirai ville innta statsministerstolen. 

FN frykter sultkatastrofe

Avisen The Guardian skriver at FN frykter en sultkatastrofe i Zimbabwe om ikke samarbeidsregjeringen kommer på plass. Over 45 prosent av landets befolkning antas å mangle mat allerede tidlig i 2009.

Inflasjonen som fulgte etter mange års vanstyre har ført til stort underskudd på mat, medisiner, bensin, vann og elektrisitet.

Mugabe beskyldes for regjeringssabotasje