- Mugabe bruker mat som våpen

Zimbawes president krangler med alle på matvaremøtet i Roma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdenstoppene er samlet på FNs matvaremøte denne uka, deriblant Zimbabwes president Robert Mugabe. Målet med samlingen er å sikre fremtidig nødhjelp, samt å bli enige om langsiktige strategier for å opprettholde verdens matvareproduksjon.

Men Mugabe er lite samarbeidsvillig.

I går ble det kjent presidenten har stanset CAREs matfordelinsgprogram i landet fordi bistandsorganisasjonen beskyldes for å støtte opposisjonspolitiker Morgan Zwangeirei. Flere andre organisasjoner er også blitt stoppet, ifølge nyhetsbyrået China View

Human Right Watch svarer med å beskylde Mugabe for å bruke mat som våpen.

- Dette er nok et forsøk på å bruke mat som et politisk våpen for å styre velgerne i forkant av et valg, sier Tiseke Kasambala, menneskerettighets-organisasjonens Zimbabwe-forsker, til Reuters.


- Vil svekke landet

Zimbabwes en gang så frodige jordbruk kollapset i 2000, da regjeringen startet sin omfordelingspolitikk som innebar at hvite storbonder ble jaget vekk fra sine landområder.

Mugabe mener vestlige land bruker frivillige organisasjoner som CARE til å velte hans regjering, blant annet ved at disse organisasjonene gir opposisjonen i landet økonomisk hjelp.

Samtidig retter han harde skyts mot de økonomiske sanksjonene som er rettet mot det skakkjørte landet.

- Mugabe bruker mat som våpen

- Storbritannia har mobilisert venner og allierte i Europa, Nord-Amerika, Australia og New Zealand for å sette i gang med de illegale økonomiske sanksjonene mot Zimbabwe. Dette gjøres for å svekke landets økonomi og for å fremme et illegalt regimeskifte, sa han på FN-møtet i dag.

De vestlige landene har på sin side kritisert sterkt at den omstridte presidenten i det hele tatt får lov til å delta på møtet.

Nekter FN-utsending

Men uenighetene stopper ikke her. Mugabe avslår nå generalsekretær Ban Ki-moons tilbud om å sende en FN-utsending til landet.

- Alt som lukter av amerikansk og britisk påvirkning, vil vi ikke godta, sa Mugabe til den lokale avisen Herald onsdag.

Etter et møte med Robert Mugabe på FNs matvaremøte i Roma sa Ban Ki-moon at han ville sende en spesialutsending til Zimbabwe for å støtte et rettferdig presidentvalg 27. juni.

Da skal det gjennomføres en ny valgrunde etter at verken Robert Mugabe eller opposisjonsleder Morgan Tsvangirai fikk majoriteten av stemmene i valget i mars. Tsvangirais parti MDC har bedt om at andre runde skal være åpen for internasjonale observatører, mens regjeringen vil stenge observatører og journalister ute.

Vage kompromisser
Zimbabwe er ikke det eneste landet som trenger hjelp til å brødfø sin egen befolkning.

KRITISERES: President Robert Mugabe får skylda for at Zimbabwe, en gang kalt Afrikas kornkammer, ikke har mat nok til sin egen befolkning. Foto: AP/SCANPIX
KRITISERES: President Robert Mugabe får skylda for at Zimbabwe, en gang kalt Afrikas kornkammer, ikke har mat nok til sin egen befolkning. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Verden må bidra med 20 milliarder dollar i året for å snu verdens matvarekrise, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon i dag, ifølge CNN.

FNs landbruksorganisasjon FAO innkalte til toppmøtet for å diskutere tiltak mot matvarekrisen. En dobling av prisen på basismatvarer har økt tallet på sultende i verden med 100 millioner mennesker. Nær en milliard mennesker har ikke nok mat.

Møtet skal avsluttes torsdag, med en erklæring om strakstiltak og en mer langsiktig strategi.

<B>TRANGE KÅR</B>: Denne kvinnen fra Zimbabwe må brødfø en familie på ti med tre sekker mais.