Mugabe bytter jord mot jagerfly

Zimbabwes dikator Robert Mugabe beslaglegger hvite farmeres jord og bytter den i jagerfly. Våpenhandleren som kan bli landets største jordeier er hvit - og drapsdømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eiendomsmagnaten Nicholas van Hoogstraten deltar i hemmelige forhandlinger som skal sikre Mugabe 14 russiske Mig-29 jagerfly, skriver Sunday Times.

Avisa har fått tak i dokumenter som skal vise at Zimbabwe må ut med om lag tre milliarder kroner for flyene. I tillegg får Hoogstraten, som allerede er blant landets største jordeiere, 500.000 hektar ranchjord når avtalen er i havn. Mye av jorda er konfiskert fra hvite farmere.

Dokumentene som er lekket fra Zimbabwes etterretningstjeneste avslører at forhandlingene om våpenkjøpet pågikk mens Hoogstraten sto for retten i England, tiltalt for drap på en tidligere forretningsforbindelse.

Juryen fant 57-åringen skyldig i å ha hyret to leiemordere som skjøt og knivstakk Mohammed Raja til døde, men kom likevel til at drapet ikke var forsettlig. Hoogstraten ble trodd på at han bare mente å skremme. Han venter på straffeutmålingen.

Mugabe skal være bekymret over det sørafrikanske forsvarets overlegenhet i det sørlige Afrika og frykter også Botswanas opprustning.

Hoogstraten er blitt rikt belønnet for sin langvarige støtte til regjeringspartiet Zanu-PF. Han har sluppet unna det meste av uroen de siste årene og etter hvert sikret seg 200.000 hektar jord.