GJØR SOM HAN VIL: Zimbabwe-President Robert Mugabe deltok på en konferanse i Sør-Afrika, med mål om å danne ny regjering i Zimbabwe. Foto:   EPA/JON HRUSA
GJØR SOM HAN VIL: Zimbabwe-President Robert Mugabe deltok på en konferanse i Sør-Afrika, med mål om å danne ny regjering i Zimbabwe. Foto: EPA/JON HRUSAVis mer

- Mugabe danner regjering alene

Ingen forhandlinger for Zimbabwe-president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zimbabwes president Robert Mugabe vil ikke lenger forhandle med opposisjonen og kommer til å danne regjering alene, ifølge en tjenestemann.

- Nei, det blir ingen forhandlinger. Jeg mener prosessen er over og avsluttet og at presidenten vil danne en ny regjering, sier viseinformasjons- minister Bright Matonga. Han anklager opposisjonspartiet MDC for å drive utpressing overfor Zimbabwe.

Utspillet kommer etter at MDC uttrykte stor skuffelse over et forslag fra Samarbeidsorganisasjonen fra det sørlige Afrika (SADC).

Etter et 14 timer langt toppmøte kunngjorde SADC tirsdag at partene i Zimbabwe er enige om å danne samlingsregjering i midten av februar. Men dette ble straks avvist av MDC, som hadde håpet på større støtte fra nabolandene.

- Et ondsinnet utspill, lød kommentaren fra opposisjonslederen Morgan Tsvangirais talsmann, Joseph Mungwari.

- Ingen ble enige. Vi vil kun danne en regjeringen der alle våre krav blir innfridd, fremholdt han.

Ordene står i skarp kontrast til kunngjøringen fra Sør-Afrikas president Kgalema Motlanthe, som like før ga beskjed om at SADC hadde kommet med et forslag som alle parter var enige i.

Dele departement?

MDC krever blant annet full kontroll over innenriksdepartementet og politistyrkene ettersom president Robert Mugabes parti skal ha kontroll over forsvaret.

Men ifølge SADCs forslag skal begge parter ha kontroll over innenriksdepartementet de første seks månedene. Deretter skal det vurderes om ordningen skal fortsette.

Helt siden Mugabe og Tsvangirai i september ble enige om å danne regjering sammen, har partene ligget i konflikt om maktfordelingen.

Kampen om ministerpostene har vært hard, og Mugabe truet foran SADC-møtet med å danne ny regjering på egen hånd. Den 84 år gamle Mugabe, som har styrt Zimbabwe siden 1980, har hittil ikke vært villig til å innfri ønskene fra MDC, som for snart ett år siden vant valget på ny nasjonalforsamling.

Tsvangirai fikk også flest stemmer i presidentvalget, men han trakk seg fra annen valgrunde fordi flere av hans tilhengere ble utsatt for voldelige angrep under valgkampen.

Sanksjoner

Zimbabwe har de siste månedene opplevd et økonomisk og sosialt sammenbrudd med store konsekvenser for folks helse og hverdagsliv.

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyste tirsdag at koleraepidemien nå har tatt nesten 3.000 liv mens over 5.600 personer er smittet.

EUs utenriksministre skjerpet mandag sanksjonene mot Zimbabwe i protest mot regimets brudd på menneskerettighetene og overgrep mot opposisjonen.

Storbritannias utenriksminister David Miliband sa foran et møte med sine kolleger i Brussel at EU-landene resolutt slutter opp om den zimbabwiske befolkningens krav om politiske endringer.

(NTB-AFP-Reuters)