Zimbabwe:

Mugabe er avsatt som partileder. Trues med riksrett om han ikke trekker seg som president

President Robert Mugabe er søndag blitt avsatt som leder for regjeringspartiet ZANU-PF i Zimbabwe. Kona Grace Mugabe er også fjernet som leder for kvinnebevegelsen i det samme partiet, melder Reuters.

President Robert Mugabe (93) ble satt i husarrest etter at militæret grep inn og sikret seg kontroll over hovedstaden Harare onsdag denne uka. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Reuters/Scanpix
President Robert Mugabe (93) ble satt i husarrest etter at militæret grep inn og sikret seg kontroll over hovedstaden Harare onsdag denne uka. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): SISTE: Regjeringspartiet bekrefter på Twitter at de har avsatt Mugabe som partileder.

- Vi har avsatt president Mugabe, han er ikke lenger leder for ZANU-PF. Måtte han gå av med verdighet, skriver partiet på Twitter.

Kona til presidenten, Grace Mugabe, er også avsatt som leder for kvinnebevegelsen i ZANU-PF, forteller kilder til Reuters.

Truer med riksrett

Ifølge nyhetsbyrået AP stiller regjeringspartiet et ultimatum om at Mugabe må trekke seg som president innen klokken 12 mandag, hvis ikke vil han bli stilt for riksrett.

BBC-journalisten Andrew Harding har delt en video på Twitter, som viser hvordan folk feiret da ZANU-PF kunngjorde meldingen om at presidenten var avsatt som partiets leder:

Krisemøte

Sentralstyret i ZANU-PF besluttet i et krisemøte søndag å erstatte den autoritære 93-åringen med Emmerson Mnangagwa, som fikk sparken av Mugabe som visepresident tidligere i uka, melder Reuters.

Alle de ti provinslagene i ZANU-PF har stilt seg bak kravet om Mugabes avgang, og det samme hadde krigsveteranene som lørdag arrangerte en massemønstring i Harare med krav om Mugabes avgang.

Ungdomspartiet i ZANU-PF, som har vært sterke støttespillere for Mugabe, krevde også at han og kona Grace måtte kastes ut av partiet.

Krigsveteranenes leder Chris Mutsvangwa gjentok kravet søndag og ba Mugabe innse at løpet er kjørt.

- Jeg håper Mugabe forstår at han må levere sin avskjedssøknad og trekke seg, sa han.

Sentralstyrets beslutning om å ekskludere Mugabe og kona fra partiet, kom derfor ikke som noen stor overraskelse. Det gjorde heller ikke beslutningen om å erstatte ham med Mnangagwa.

Under krisemøtet skal Grace ha blitt beskyldt for å utnytte den dårlige helsa til sin 93 år gamle mann.

Ifølge Mutsvangwa innledes nå også prosessen med å frata Mugabe presidentposten, noe som trolig vil skje når nasjonalforsamlingen trer sammen mandag. For selv om han er avsatt som partileder for ZANU-PF, er han fortsatt Zimbabwes president.

- Vil heller dø enn å trekke seg

President Robert Mugabe (93) ble satt i husarrest etter at militæret grep inn og sikret seg kontroll over hovedstaden Harare onsdag denne uka.

Mugabe, som har vært Zimbabwes president siden 1987, nekter imidlertid å gå av som president, og fredag dukket han uventet opp på en seremoni på et universitet i hovedstaden.

Både han og kona Grace sier de er klare for å dø for det de mener er rett. De har ingen planer om å trekke seg, melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer Mugabes nevø, Patrick Zhuwao.

Avviser kupp

Hæren i Zimbabwe har presisert at de grep inn for å hindre at Mugabe skulle overlate makta til kona Grace, og avviser at de har gjennomfør et militærkupp.

Emmerson Mnangagwa, også kjent som «krokodillen», ble avsatt av Mugabe, i det som er et antatt forsøk på å gjøre Mugabes kone Grace til presidentens etterfølger.

Misnøyen med Mugabe skal blant annet stamme fra 90-tallet, da det en gang velstående Zimbabwe kollapset økonomisk. Mugabe er siden beskyldt for å ha ødelagt landets økonomi.

Titusener demonstrerte mot Mugabe

Lørdag trakk titusener ut i gatene i Zimbabwes hovedstad Harare for å demonstrere mot presidenten. Etter 37 år har folket fått nok - og for første gang på mange år kan de vise åpent hva de mener.

FRIHET: For første gang på flere år kan folket i Zimbabwe fritt demonstrere mot sittende president Robert Mugabe. Foto: Themba Hadebe
FRIHET: For første gang på flere år kan folket i Zimbabwe fritt demonstrere mot sittende president Robert Mugabe. Foto: Themba Hadebe Vis mer

- Det er som julaften, sa demonstrant Fred Mubay til The Guardian.

Han mener at zimbabwerne har lidd lenge nok, og at de endelig har en grunn til å feire. En annen mann sier til BBC at zimbabwerne takker militæret for deres «fredelige inngripen».

Ifølge The Independent sang folk i gatene, og bilister tutet med bilhornene. Flere av demonstrantene bar også skilt der det sto «Nok er nok. Mugabe må gå» og «Forlat Zimbabwe nå!».

Det er imidlertid ulike meninger om Mugabe i Harare og på landsbygda, skriver CNN. På landsbygda er det flere som fremdeles støtter Mugabe. Selv om de fleste har akseptert militærets innblanding som slutten på Mugabes presidentskap, blir ikke nyheten møtt med glede og feiring som i Harare, men med stille resignasjon.

SPARKES: Robert og Grace Mugabe vil bli sparket fra regjeringspartiet søndag, opplyser krigsveteran-leder Chris Mutsvangwa til Reuters. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SPARKES: Robert og Grace Mugabe vil bli sparket fra regjeringspartiet søndag, opplyser krigsveteran-leder Chris Mutsvangwa til Reuters. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer