Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Mugabe er blitt sprø

Den sørafrikanske fredsprisvinneren Desmond Tutu mener Zimbabwes president Robert Mugabe er blitt «helt sprø» etter at han har satt til side lovverket for å skaffe seg selv mer makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med avisen Saturday Star slutter Tutu seg til den voksende internasjonale kritikken av Mugabe og sier at det beste den 77 år gamle lederen kan gjøre, er å gå av.

- Mugabe ser ut til å ha blitt helt sprø. Det er trist det som er skjedd med Mugabe. Han var en av Afrikas beste ledere, en lysende gnist, sier Tutu.

Nasjonalforsamlingen i Zimbabwe vedtok før helgen en lov som forbyr internasjonale observatører og som gjør det straffbart å kritisere regjeringen til president Robert Mugabe. Ny lovgivning legger også uoverstigelige hindringer i veien for en fri presse.

Lovendringene blir oppfattet som et forsøk fra Mugabes side på å sikre seg gjenvalg for en ny presidentperiode.

EU-krav

EU har krevd at myndighetene i Zimbabwe innen en uke gir skriftlig beskjed om at de godtar internasjonale valgobservatører under presidentvalget i mars.

Kravet ble fremmet på et møte mellom EU-representanter og politiske ledere fra Zimbabwe i Brussel fredag. EU kommer til å fastholde at observatørene må få komme til landet minst seks uker før valget.

Zimbabwes utenriksminister Stan Mudenge sa etter møtet at landet vil slippe til observatører, men på sine egne premisser. Han avviste også EUs kritikk av situasjonen for menneskerettighetene i Zimbabwe.

Mudenge antydet også at myndighetene muligens vil la mediene, både nasjonale og internasjonale, til en viss grad dekke valget.

Samtidig anklaget han EU for å stille seg sammen med Storbritannia, som han beskyldte for å være ansvarlig for Zimbabwes økonomiske problemer og internasjonale isolasjon.

- For sent

EU har truet med sanksjoner hvis myndighetene ikke sørger for at valget blir fritt og rettferdig. Storbritannia ønsker å ekskludere Zimbabwe fra Samveldet.

Opposisjonen i Zimbabwe mener at utspillet fra EU kommer for sent til å sikre frie og rettferdige valg 9.-10. mars.

- Selv om regjeringen retter seg etter alle internasjonale retningslinjer for valg de neste seks ukene, er det for sent til å sikre frie valg i Zimbabwe, sa lederen for Bevegelsen for demokratiske endringer, Welshman Ncube.

(NTB)

OPPGITT: Biskop og fredsprisvinner Desmond Tutu er oppgitt over Robert Mugabes maktarroganse.
Hele Norges coronakart