Mugabe får «gyllent håndtrykk» verdt nesten 100 millioner kroner

- Hvis det finnes en avtale om penger eller noe annet, så er det i strid med grunnloven, sier opposisjonspolitiker.

VM-TROFE: Robert Mugabe festet et solid grep om VM-trofeet på flyplassen i Harare i 2009. Det fikk han ikke beholde, men avgangen som president i Zimbabwe gjør ham ikke til en fattig mann. Foto: REUTERS / Philimon Bulawayo / NTB scanpix
VM-TROFE: Robert Mugabe festet et solid grep om VM-trofeet på flyplassen i Harare i 2009. Det fikk han ikke beholde, men avgangen som president i Zimbabwe gjør ham ikke til en fattig mann. Foto: REUTERS / Philimon Bulawayo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): 21. november kom meldingen: Zimbabwes president gjennom 37 år, Robert Mugabe, går av.

«Jeg, Robert Gabriel Mugabe, tilbyr meg herved å gå av i tråd med grunnlovens paragraf 96 med umiddelbar effekt», het det i brevet, som utløste jubelrop og dans da det ble lest opp i nasjonalforsamlingen tirsdag ettermiddag.

«Gyllent håndtrykk»

Mugabes fratreden kom etter en begivenhetsrik uke i Zimbabwe, som begynte med at militæret tok kontroll i hovedstaden Harare og satte den 93 år gamle presidenten i husarrest. Det var likevel ikke før parlamentet begynte å debattere en eventuell riksrettssak mot ham, at beskjeden om hans fratreden kom.

Alt bunnet i en strid i regjeringspartiet ZANU-PF om hvem som skulle overta etter Mugabe. Mugabe skal ha ønsket at konen Grace ble hans arvtaker, noe som førte til at han avsatte visepresident Emmerson Mnangagwa. Visepresidenten flyktet landet, men denne uka ble mannen med det klingende kallenavnet «krokodillen» landets nye president.

På tross av de interne stridighetene, og at Mugabes avgang trolig best kan beskrives som «frivillig tvang», trenger Mugabe ikke å spinke og spare for å klare å få endene til å møtes i sin nye pensjonisttilværelse.

Ifølge The Guardian får Mugabe og kona et «gyllent håndtrykk» verdt flere titalls millioner kroner.

5 millioner dollar i hånda

Avtalen skal Mugabe ha framforhandlet før han gikk med på å trekke seg. Nøyaktig hvor stor utbetaling Mugabe får er ikke avgjort, men ifølge et framstående medlem av regjeringspartiet vil totalen overstige 10 millioner dollar. Med andre ord nærmer vi oss en sum som i norske kroner er 100 millioner.

Mugabe skal få en utbetaling på 5 millioner dollar umiddelbart. Men det er langt fra alt.

Mugabe får beholde lønna si på 150 000 dollar i året livet ut. Hans 52 år gamle kone, kjent for sin ekstravagante livsstil, vil få 75 000 dollar i året livet ut.

Avtalen Mugabe har inngått med regjeringspartiet sikrer også ekspresidentens forretningsinteresser, og familiens forretningsinteresser.

- Ikke noe av dette vil bli beslaglagt eller på noen måte ødelagt, sier en person som har vært involvert i forhandlingene.

En av Mugabes slektninger bekrefter overfor The Guardian at han er «dekket» av avtalen.

- Jeg bekymret meg for hva endringene ville bety for meg personlig. Men nå er jeg trygg på at jeg kan leve videre i landet mitt, sier slektningen, som bor i Harare og har en stor gård i de vestlige delene av Zimbabwe.

Immunitet

Mugabe skal også ha fått immunitet og vil således ikke bli rettsforfulgt. Han og familien vil også få bo i den luksuriøse herregården de eier i Harare. De vil også få dekket medisinsk tilsyn, ansatte, sikkerhet og utenlandsreiser.

Opposisjonen i landet er naturlig nok ikke like begeistret for avtalen.

- Vi kjenner ikke til noen avtale med Mugabe, og hvis det finnes en avtale om penger eller noe annet, så er det i strid med grunnloven, sier Douglas Mwonzora i opposisjonspartiet Movement for Democratic Change.

- En president kan ikke plyndre og tenke at han kan få lov til å beholde det, sier det uavhengige parlamentsmedlemmet Themba Miiswa.

Økonomiske problemer

De enorme pengeutbetalingene Mugabe øyensynlig har sikret seg er neppe populære i Zimbabwe. Det sørafrikanske landet var lenge et av de rikeste i området, men de politiske urolighetene førte Zimbabwe ut i økonomisk kollaps på 90-tallet.

De store økonomiske belastningene stammer fra landets deltakelse i krigen i Kongo fra 1998 til 2002.

Myndighetene trykket penger for å finansiere krigføringen, og dermed opplevde de en hyperinflasjon. Siden 2008 har økonomien begynt å bedre seg igjen, men fortsatt har landet store økonomiske utfordringer.

Fredag ble Mugabes etterfølger, Emmerson Mnangagwa (75), tatt i ed som president. Han var i flere år Mugabes høyre hånd, og er anklaget for de samme type brudd på menneskerettighetene og korrupsjon som Mugabe.

Den nye presidenten har fått kallenavnet «krokodillen» på grunn av sin hensynsløse framferd, blant annet som sikkerhetsminister.

Han er anklaget for å stå bak etnisk rensing utført av hæren på 1980-tallet og skal også ha stått bak voldsbølgen under valget i 2008, da Mugabe sto i fare for å tape.

Roste Mugabe

Da han ble tatt i ed som ny president valgte han, på tross av de interne stridighetene den siste tida, å rose sin forgjenger, Robert Mugabe.

- La oss alle akseptere og anerkjenne hans voldsomme bidrag til byggingen av vår nasjon, sa Mnangagwa.

Det er ikke ventet at en ny president vil føre til store politiske endringer i landet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer