Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mugabe forbereder krig mot folket

Opposisjonslederen erklærer seier i Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonslederen Morgan Tsvangirai erklærer seier i presidentvalget i Zimbabwe og sier det ikke er nødvendig med noen andre valgomgang.

- Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC) vant valget og vil ikke akseptere at folkeviljen undertrykkes, sa Tsvangirai på en pressekonferanse lørdag. Det er første gang han har utropt seg selv til seierherre.

Tsvangirai benyttet anledningen til å be president Robert Mugabe om å akseptere valgresultatet og gå av. Men MDC understreker at Mugabe i stedet forbereder seg på krig mot folket når han forbereder sine veteraner fra frihetskampen på væpnet kamp.

Ifølge Zimbabwes offisielle valgkommisjon har Mugabes parti ZANU-PF og MDC sikret seg 30 senatorer hver i landets overhus. Presidenten har dessuten rett til å utpeke noen senatorer, men det kan ikke skje før presidentvalget er klart.

I valget på underhus har opposisjonen sikret seg flertall med 109 av kammerets 210 representanter.

FN må gripe inn


Opposisjonen har nå bedt FN om å gripe inn for å hindre blodsutgytelse mens Mugabe-partiet forbereder seg på en ny valgomgang for å kåre landets president.

- FN bør ikke vente med å gripe inn til det flyter blod i Harares gater og i de ulike landsbyene, sier Nelson Chamisa, som er talsmann for MDC. Han understreker at befolkningen i Zimbabwe er klar over hva det innebærer av farer å bekjempe et diktatur.

Men Sør-Afrikas president Thabo Mbeki sa i London lørdag at det er fullt mulig å finne en løsning på problemene i Zimbabwe, og samtidig ba han FN om ikke å gripe inn, men vente på det offisielle valgresultatet.

- Vi har tid til å vente på det endelige resultatet fra presidentvalget, og hvis det er nødvendig med en ny valgrunde, så får vi vente på resultatet, sier Mbeki, som deltok på en konferanse i Watford nord for London der også statsminister Jens Stoltenberg var til stede.


Krig mot folket


Tsvangirai understreket på sin pressekonferanse at vold vil bli myndighetenes nye våpen i en ny valgomgang, hvis folkets dom skal omgjøres.
- MUGABE MÅ GI SEG: Opposisjonsleder i Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, erklærer seier i valget og ber sittende president Robert Mugabe om å gå av. Foto: HOWARD BURDITT/REUTERS/SCANPIX
- MUGABE MÅ GI SEG: Opposisjonsleder i Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, erklærer seier i valget og ber sittende president Robert Mugabe om å gå av. Foto: HOWARD BURDITT/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- ZANU-PF forbereder seg på krig mot folket i Zimbabwe, slik vi opplevde i år 2000 da Mugabe ikke lyktes i å sikre seg flertall for et omstridt forslag som ville øke presidentens makt, sa opposisjonslederen.

- Jeg retter en innstendig henstilling til Mugabe om å gå i dialog med meg og starte en prosess for å sikre at et presidentskifte kan foregå på fredelig vis. Denne oppfordringen er i folkets interesse, sa Tsvangirai.

Men Mugabe tenker neppe på retrett etter at han fredag fikk godkjennelse fra ZANU-PF for en ny valgomgang i presidentvalget. Samtidig vil ZANU-PF forlange omtelling i 16 valgdistrikter i underhusvalget.

Mugabe ser ut til å ville bruke domstolene til å få omgjort valgresultater, men opposisjonen ble møtt av væpnet politi da representanter for MDC ville levere et krav til en domstol om offentliggjøring av tallene fra presidentvalget.

(NTB)

image: - Mugabe forbereder krig mot folket
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media