Mugabe gir fra seg deler av makten i Zimbabwe

Men EU avventer før de hever de økonomiske sanksjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha styrt Zimbabwe eneveldig og med jernhånd i nesten 30 år, gir Robert Mugabe for første gang fra seg en flik av makten.

Men EU vil vente og se om maktdelingen fungerer, før de vil heve de økonomiske sanksjonene mot landet.

Mugabe undertegnet mandag en avtale om maktdeling med Morgan Tsvangirai, som leder den største opposisjonsgruppen, Bevegelsen for demokratisk forandring MDC. Også Arthur Mutambara, som leder en gruppe utbrytere fra MDC, satte sitt navn under avtalen.

Skjør avtale

Analytikere betegner avtalen om maktdeling som skjør og sier den lett kan bli ødelagt, hvis ikke de tidligere rivalene greier å legge gjensidig mistenksomhet til side og samarbeide effektivt. Et slikt samarbeid er en betingelse for økonomisk hjelp fra vestlige stormakter.

Slik hjelp er i sin tur helt nødvendig, hvis Zimbabwe skal greie å komme seg ut av den dype økonomiske krisen. Inflasjonen er nå oppe i over 11 millioner prosent, og millioner av zimbabwere har flyktet fra de kaotiske forholdene i hjemlandet.

Den politiske krisen i Zimbabwe har vart siden presidentvalget tidligere i år førte til uroligheter der flere titall mennesker mistet livet. Først torsdag i forrige uke kom meldingen om en avtale om maktdeling.

EU velger foreløpig å vente og se, og vil først i oktober vurdere å heve sine økonomiske sanksjoner mot Zimbabwe. - Vi må se nærmere på dette, vi er fortsatt ikke sikre på hva denne avtalen vil føre til, sa EUs utenrikssjef Javier Solana mandag.

MAKTDELING: Robert Mugabe gir fra seg deler av makten i Zimbabwe. Morgan Tsvangirai blir statsminister. Foto: AFP PHOTO/DESMOND KWANDE/SCANPIX
MAKTDELING: Robert Mugabe gir fra seg deler av makten i Zimbabwe. Morgan Tsvangirai blir statsminister. Foto: AFP PHOTO/DESMOND KWANDE/SCANPIX Vis mer

Langt lerret

Den nye regjeringen i Harare er blitt til etter langvarige samtaler mellom president Mugabes parti ZANU-PF, Morgan Tsvangirai fra MDC og Arthur Mutambaras fraksjon. Mugabe ventes å beholde kontrollen over landets militære styrker.

Tsvangirai, som nå får tittel av statsminister, krever på sin side at MDC får styre Zimbabwes politistyrker. ZANU-PF får 15 plasser i den nye regjeringen, MDC får 13 og Mutambaras fraksjon tre.

Mugabe skal fortsatt være regjeringens formelle overhode og lede de offisielle møtene i statsråd. Men Tsvangirai blir leder for et «ministerråd» som skal overvåke regjeringens arbeid, og i tillegg ventes det at Zimbabwe får et helt nytt nasjonalt sikkerhetsråd.

(©NTB)

Mugabe gir fra seg deler av makten i Zimbabwe