Mugabe har arrestert motstander

Journalister og politiker fengslet. - Nå har han utløst en krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skynews melder i dag at Tendai Biti er en av tre personer som sitter fengslet etter raidet mot opposisjonspartiet MDC i går kveld.

Før han ble arrestert anklaget Biti politiet for ransakingen mot partikontoret i Harare. 

- Mugabe har begynt å slå tilbake. Nå er det klart at han har utløst en krig, sa Biti, til nyhetsbyrået AP etter politiaksjonene i går kveld.

Øyenvitner så fem personer bli ført bort etter ransakingene på de to hotellene York Lodge og Meikles. Minst to av dem er utenlandske reportere.

Sjefredaktøren i New York Times bekrefter at deres valgreporter Barry Bearak (Pulitzer-prisvinner i 2002) er den ene. En talsmann for politiet sa i går kveld at journalistene ikke var godkjent og akkreditert til å rapportere fra valget. 

Regjeringen advarer folket 

Bright Matonga, viseinformasjonsminister for regjeringspartiet benekter at de har startet en krig mot opposisjonen.

- Men jeg må avdvare folk så de ikke oppfører seg slik at de setter landets sikkerhet i fare, sier han til Skynews.

 VISER SEG IGJEN:  President Robert Mugabe (i midten) viste seg i går for første gang på fem dager - uten å si noe. Her sammen med lederen for valgobservatørene til Den afrikanske union, Ahmad Tejan Kabbah (til venstre). Han er tidligere president i Sierra Leone. Mannen til høyre er ikke identifisert. Foto: Alexander Joe, AFP/Scanpix.
VISER SEG IGJEN: President Robert Mugabe (i midten) viste seg i går for første gang på fem dager - uten å si noe. Her sammen med lederen for valgobservatørene til Den afrikanske union, Ahmad Tejan Kabbah (til venstre). Han er tidligere president i Sierra Leone. Mannen til høyre er ikke identifisert. Foto: Alexander Joe, AFP/Scanpix. Vis mer

Situasjonen i Zimbabwe var svært spent i morgentimene etter at store politistyrker i går kveld ransaket kontorene og beslaglag papirer hos det store opposisjonspartiet i landet, MDC (Movement for Democratic Change).

Befolkningen har blitt svært utålmodig etter at resultatet av valget lørdag ennå ikke har blitt offentliggjort. Spekulasjoner om valgfusk og at presidenten vil gjøre alt for å sikre seg seieren har gjort stemingen svært spent.  

50-43

MDC\'s presidentkandidat Morgan Tsvangirai - som sannsynligvis har fått flere stemmer enn Zanu-partiets regjerende president Robert Mugabe - har satt egen og tilhengernes sikkerhet først, og avlyst en pressekonferanse og annet program i dag.

Tsvangirai, som ifølge eget parti har fått 50,3 prosent av presidentstemmene mot 43,8 prosent til Mugabe, har gått i sikkerhet, men ikke gjemt seg.

- Du kan ikke gjemme deg fra fascisme. Zimbabwe er et lite land. Vi tar bare noen ekstra forholdsregler, sa generalsekretær Biti til BBC.

84 år gamle Mugabe viste seg i offentlighet i går for første gang på fem dager. Han stilte på statlig tv i går sammen med valgobservatører. Oppsiktsvekkende nok sa han ikke noe om situasjonen.  

Men informasjonsminister Bright Tonga var klar på at det blir tatt «viktige beslutninger» fredag.

Mugabe har arrestert motstander

- Vi har mange møter fredag. President Mugabe har ikke tapt, han reiser ingen steder og han kommer til å kjempe for å få det nødvendige flertallet, sa informasjonsministeren til BBC.

Frykter unntakstilstand 

Han ville ikke si hva slags møter, men flere observatører i hovedstaden Harare rapporterer at Mugabe kommer til å skrive ut omvalg om presidentvervet.

Utenlandske diplomater i Harare frykter at Mugabe kan erklære unntakstilstand.

Etter dagens lover må et slikt omvalg for å skaffe den av kandiatene kvalifisert flertall, skje innen 21 dager. Men Mugabe har gitt seg selv fullmakt til å utvide ventetiden til 90 dager.

-Tilbake til de hvite
Mugabe har sikret seg støtte ute i landet etter at han jagde 4.000 hvite bønder og ga farmene til sine egne nøkkelmenn.

Hans «hofforgan» The Herald pisker opp stemningen mot Tsvangirai i sin papirutgave. - Tsvangirai vil gi gårdene tilbake til de hvite, skriver avisa, som var vanskelig tilgjengelig på nett i morgentimene.

Her er en oversikt over nettaviser i Zimbabwe.

SPENT SITUASJON: De væpnede politistyrkene økte i omfang i hovedstaden Harare i går - fotografert gjennom bilvindu.Utenlandske diplomater frykter unntakstilstand.
- MUGABE HAR UTLØST KRIG: Generalsekretær Tendai Biti i opposisjonspartiet MDC fikk selv besøk av politi som ransaket kontroene.