Mugabe: «Kan de ikke bare spise poteter?»

Mer enn hver tredje zimbabwer sulter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(AP/Reuters/Dagbladet.no): Den zimbabwiske presidenten Robert Mugabe (81) erklærer at folket hans er svært, svært lykkelige - de har bare litt problemer med å anskaffe yndlingsmaten sin - mais.

Hjelpeorganisasjoner antar at fire millioner av totalt 11,6 millioner innbyggere risikerer å sulte i hjel.

- Mat intet problem

Under et intervju med nyhetsbyrået AP, avviser Mugabe at Zimbabwe står overfor en sultkatastrofe.

- Du beskriver situasjonen som om landet er en eneste stor gravlund, sier Mugabe til journalistens kommentar om at det ikke står så bra til i landet.

- Problemet er befolkningens avhengighet av mais. Etter årevis med tørke har vi ingen overflod av mais. Men det innebærer ikke at vi mangler mat. Vi har hauger av poteter, men folket liker ikke å spise poteter, sier Mugabe.

Men den jevne zimbabweren har ikke råd til å kjøpe poteter.

Sanksjoner

OPERASJON MURAMBATSVINA: I Chitungwiza utenfor Harare er såkalte ulovlige hus blitt revet ned. Tusenvis av mennesker er nå hjemløse. Foto: Scanpix
OPERASJON MURAMBATSVINA: I Chitungwiza utenfor Harare er såkalte ulovlige hus blitt revet ned. Tusenvis av mennesker er nå hjemløse. Foto: Scanpix Vis mer

Presidenten nyter  lav anseelse i det internasjonale samfunnet. Senest i mars i år skal han ha jukset med valgresultatet. Han anklages også for grove brudd på menneskerettighetene, deriblant tortur av politiske motstandere. USA planlegger nå å innføre sanksjoner mot presidenten for å isolere ham ytterligere.

- Hverken Mugabe, regjeringen hans eller familien hans vil få innreisetillatelse til USA, sa Jendayi Frazer, den amerikanske visestatsråden for Afrika, i kulissene på FNs generalforsamling i går.

Fra før av er han nektet innreise i EU-landene.

Konfiskering av jord

Mugabe har ikke alltid vært den store stygge ulven. Etter år med geriljakrig mot det britiske styret, ble landet selvstendig i 1980. Mugabe vant det første valget og alle som fulgte. I Zimbabwe gikk han under navnet «Store far». De fem tusen hvite farmerne i landet ble beroliget med at «det finnes en plass for dere i sola», og ble værende og dyrket jorden. I tillegg til å fø befolkningen, produserte de nok mat til å kunne eksportere til andre land.

På 1990-tallet ble landet rammet av alvorlig tørke, økonomien ble skakkjørt, korrupsjon mer og mer utbredt, og den politiske opposisjonen ble stadig mer undertrykt. Samtidig begynte Mugabe å «omfordele» jorda.

De hvite som utgjorde mindre enn en prosent av befolkningen, eide sytti prosent av den dyrkbare jorda, som de stort sett hadde kjørt lovlig etter frigjøringen. I 1999 begynte Mugabe å konfiskere jorda og drive vekk farmerne med vold. Mesteparten av jorda ble «omfordelt» til venner og familie av presidenten. Det skulle gå nedover med matproduksjonen i Zimbabwe.

En av parlamentets arbeidskomiteer uttalte nylig at selv om regnet skulle komme i år, vil det ikke bli noen særlige avlinger. Det finnes ikke såkorn, ikke kunstgjødsel og ingen bensin til traktorene eller til å transportere produktene til byene. Folk står i kø hver dag for å få brød.

I mai satte han i gang operasjon «Murambatsvina» - operasjon «driv ut søppelet» - som ifølge FN bryter med internasjonal rett og har ført til en humanitær katastrofe. Under påskudd av å renske opp i byene og få en slutt på kriminaliteten, har regjeringen revet hjemmene til hundretusener av fattige mennesker og fratatt dem levebrødet.

Ønsker utenlandske investeringer

- Vi er stolte av å stå på toppen av den afrikanske stigen. Vi føler at vi har hatt fremgang, ikke tilbakegang, sier Mugabe til AP.

Nå ønsker han utenlandske selskaper velkommen for å hjelpe til med utvinningen av Zimbabwes rike naturressurser, «for å sikre at zimbabwerne profitterer av dem».

- Vi vil at staten skal ha en del i produksjonen av enkelte av mineralene våre - gull, platina, diamanter. Vi vil bare være partnere. Dette er ikke uvanlig i andre land, sier presidenten, som sier han vil forbli en deltager i politikken til sin død.

- Jeg kan ikke gå av med pensjon før den allmektige sier at nok er nok, sier Mugabe.

TALTE I GÅR I FN: Mugabe vil holde fram som han stevner. Nå varsler USA sanksjoner.