Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mugabe kan være villig til å gå av

- Forhandler med opposisjonsleder, ifølge diplomatkilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President Robert Mugabes rådgivere er nå i samtaler med opposisjonsleder Morgan Tsvangirai om det som kan være presidentens avgang.

Det forteller en vestlig kilde i dimplomatiet til New York Times i ettermiddag. Opplysningene blir bekreftet av en sentral politisk analytiker i Zimbabwe.

Mugabe og enkelte sentrale ledere i statsapparatet skal ha konkludert med at en ny valgrunde vil kunne påføre ham et uomtvistelig tap, og det ser nå ut til at det som er en av Afrikas mest standhaftige og beryktede statsledere omsider vil måtte overlate styringen av landet til andre.

I går skal militære ledere ha bedt 84-åringen om å avholde en andre valgrunde etter lørdagens presidentvalg, men han skal da ha svart at det bare ville bli ydmykende for ham.

Tsvangirai gjorde det etter alt å dømme svært godt i valget, og offisielle tall har latt vente på seg.

Utviklingen er svært oppsiktsvekkende, da Mugabe har vært kjent for å manipulere valg nettopp for å tviholde på makten. Så sent som 13. desember 2007 ble han ved akklamasjon valgt som partiet ZANU-PFs presidentkandidat for en ny periode.

Tidligere i dag vedgikk partikilder overfor nyhetsbyrået Reuters at Mugabe hadde tapt den «første runden» av presidentvalget, men hevdet da at Tsvangirai ikke hadde oppnådd påkrevde 51 prosent for å vinne, og at det derfor var nødvendig med en ny runde.

Samtalene som nå pågår gir ifølge New York Times ingen garanti for at Mugabe faktisk går av, men opposisjonspolitikerne skal være i dialog med militæret, etterretningstjenesten og landets sentrale fengselssjef for å diskutere mulige overgangsordninger.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Tsvangirai  har varslet en pressekonferanse i Zimbabwe klokka 16 norsk tid, men en talsmann for opposisjonslederen har foreløpig sagt at han ikke kjenner til den type forhandlinger den amerikanske avisa refererer til.

Mugabe har styrt Zimbabwe med jernhånd siden 1980. Han har blitt massivt kritisert for  blant annet menneskerettighetsbrudd, ekspropieringer, undertrykkelse og korrupsjon.

Den tidligere frigjøringshelten har også vanstyrt landet økonomisk, og Zimbabwe, som har verdens høyeste inflasjonsrate, er i dag inne i sin verste økonomiske krise noensinne.

Dagbladet.no kommer med mer.

image: Mugabe kan være villig til å gå av
<B>NEDERLAG:</B> Siden lørdag har observatører holdt pusten i påvente av Mugabes håndtering av den dårlige oppslutningen han fikk i presidentvalget. Nå kan det se ut som folkets røst ble for kraftig til å ignorere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media