Mugabe krever ny valgrunde

- Det var opposisjonen som jukset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretæren i Robert Mugabes parti ZANU-PF hevder  at opposisjonen i Zimbabwe ga bestikkelser til valgfunksjonærer for å oppnå seier i valget på ny nasjonalforsamling, som ble holdt forrige helg.

Regjeringspartiet krever en andre valgomgang om presidentvervet på tross av at stemmetallene fra valget for en uke siden er offentliggjort. Valgloven åpner for en ny runde innen 21 dager hvis ikke en av kandidatene har fått 50 prosent oppslutning i første runde.

Opposisjonspartiet MDC hevder at deres kandidat Morgan Tsvangarai har fått 50,3 prosent mot bare 42 prosent til landets president gjennom 28 år, Robert Mugabe (84).

Regjeringspartiet krever nå omtelling av stemmene i 16  områder i det parallelle valget til ny nasjonalforsamling, noe som i ytterste konsekvens kan gi partiet 16  representanter og flertallet tilbake i den lovgivende forsamlingen.

En talsmann for opposisjonspartiet MDC godtok fredag kravet og understreket at alle partier har rett til å kreve omtelling av stemmer. 


Ikke valgjuks
Samtidig sier valgobservatører fra Den afrikanske union (AU) sier det ikke er funnet bevis på fusk i presidentvalget i Zimbabwe.

Sierra Leones tidligere president Ahmed Tejan Kabbah, som har ledet valgobservatørene, sa at valget så ut til å ha gått riktig for seg da han fredag kom tilbake til hjemlandet etter å ha oppholdt seg over en uke i Zimbabwe.

- Mugabe er en patriot

 MED PARTIFELLER:  President Robert Mugabe har ikke sagt noe til offentligheten etter valget i Zimbabwe forrige helg. Men fredag lot han et kamera fra det statlige tv-selskapet være med da han hilste på den øvrige ledelsen i sitt eget parti, ZANU-PD. Nå er den 84 år gamle presidenten klar for en ny valgrunde - selv om de første valgresultatene ikke er lagt fram. Foto: Reuters/Scanpix.
MED PARTIFELLER: President Robert Mugabe har ikke sagt noe til offentligheten etter valget i Zimbabwe forrige helg. Men fredag lot han et kamera fra det statlige tv-selskapet være med da han hilste på den øvrige ledelsen i sitt eget parti, ZANU-PD. Nå er den 84 år gamle presidenten klar for en ny valgrunde - selv om de første valgresultatene ikke er lagt fram. Foto: Reuters/Scanpix. Vis mer

Kabbah omtalte Zimbabwes president Robert Mugabe som en patriot og sa at Mugabe har lovet at det ikke vil bli nye voldshandlinger i etterkant av valget.

Nesten en uke etter stemmegivningen er fortsatt ikke offentliggjort offisielle resultater fra presidentvalget, noe opposisjonen i landet mener tyder på at det foregår valgfusk. (NTB - AP - Dagbladet.no).