Mugabe leder første opptelling

De første resultatene fra Zimbabwes presidentvalg viste tirsdag kveld at president Robert Mugabe leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatene fra de to første av landets 120 valgdistrikter, viste at Mugabe ledet totalt med 27.065 stemmer mot 15.621 for utfordreren Morgan Tsvangirai fra Bevegelsen for demokratisk forandring, MDC.

Ifølge Zimbabwes statskanal har de to vunnet ett valgdistrikt hver, men Mugabe har så langt flest stemmer.

Norske observatører sier presidentvalget ikke holdt grunnleggende demokratiske mål, og var preget av politisk press og vold.

Slaget tapt

I går innså omsider opposisjonen at selv om de nekter å la seg kue av regimets drapsskavdroner eller jages fra offentlige steder av Mugabes voldelige tenåringsbander, kan de aldri slå ham, skriver The Times

Minst 33 aktivister er drept og flere hundre torturert de siste måånedene.

I går mottok et ledende medlem av MDC en telefon fra en tjenestemann i regjeringspartiet Zanu.

Han fortalte at Mugabes rådgivere hadde fortalt sjefen at regimet var i ferd med å tape valget. Mugabes svar: Vi må finne flere stemmer, skriver London-avisa.

Robert Mugabe har styrt Zimbabwe i 22 år. Det har han åpenbart tenkt å fortsette med.

Norske observatører

Presidentvalget i Zimbabwe holdt ikke grunnleggende demokratiske mål, mener de norske valgobservatørene. –Det har vært et mønster av politisk vold og press, sier gruppens leder, Kåre Vollan, til NTB.

. Den norske observatørgruppen består av 25 personer, og er dermed den største uavhengige gruppen, siden EU ikke var velkommen til å overvære valget. Nordmennene la fram en meget kritisk rapport på en pressekonferanse i Harare tirsdag.

De peker spesielt på at regjeringen brukte alle midler for å ødelegge for opposisjonens valgkamp. I rapporten heter det at valget ble gjennomført i et klima preget av sterk polarisering, politisk vold og en meget mangelfull valgadministrasjon.

–Mønsteret av politisk vold og press retter seg mot opposisjonen spesielt, selv om vi har episoder som går begge veier. Vi kan dokumentere tilfeller som ikke levner noen tvil om at dette har skjedd i hele perioden fram til valget, sier Vollan.

En av valgobservatørgruppene fra Sør-Afrika framholder imidlertid at presidentvalget var "fritt og rettferdig."

–Valget i Zimbabwe gikk uten tvil fritt og rettferdig for seg, sier Sabelo Macingwane, leder av Sør-Afrikas Handelskammer på en pressekonferanse.

–Valget i Zimbabwe forløp på samme måte, hvis ikke bedre enn i andre afrikanske land, sa Tim Boya, leder av den ti mann store observatørgruppen.

Han understreket at gruppen bare hadde vært i Zimbabwe under helgen og kunne derfor ikke kommentere hendelser under valgkampen mellom Mugabe og Tsvangirai.

(NTB, Dagbladet.no)

ANKLAGD:Disse zimbawerne er arrestert for angivelig valgfusk. De sitter varetektsfengslet i hovedstaden Harare.