Mugabe med spark til omverdenen

Så mye bryr han seg om kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens trusselen om militær intervensjon henger over Zimbabwe, fortsetter Robert Mugabe valgkampen ufortrødent.

Under et politisk arrangement i Banket, 100 kilometer vest for hovedstaden Harare, tok den 84 år gamle presidenten seg tid til å sparke fotball, før han fra talerstolen ga noen verbale spark til de som har kritisert situasjonen i landet.

Mugabe gjorde det klart at fredagens valg går som planlagt.

- Vi vil holde valget som planlagt. Dommen er vår dom. Andre kan si det de vil, men det er våre valg. Vi er en suveren stat, og det er det, sa Mugabe, foran tusenvis av jublende tilhengere og iført en av sine fargesprakende dresser.

- Rop så høyt dere vil

Mannen som frigjorde Zimbabwe og som har styrt landet med jernhånd de siste 28 årene, hadde også klar adresse på sitt budskap.

- De kan rope så høyt de vil fra Washington eller fra London, eller fra hvor som helst. Vårt folk og bare vårt folk vil bestemme, og ingen andre, sa Mugabe i velkjent stil, melder nyhetsbyrået AP.

Talsmann for Bush-administrasjonen, Jendayi Frazer, sier til BBC at USA ikke vil anerkjenne utfallet av fredagens valg.

Mugabe med spark til omverdenen

Mugabe er sikret seier i den andre omgangen av presidentvalget etter at opposisjonslederen Morgan Tsvangirai trakk seg søndag

- Folk blir slått og drept bare for at folket skal stemme på lederskapet. Vi kan ikke under disse omstendighetene anerkjenne valgresultatet, dersom det faktisk gjennomføres valg, sier Frazer.

Tsvangirai, som har søkt tilflukt på den nederlandske ambassaden, sier 86 av hans tilhengere er drept og så mange som 200 000 drevet fra sine hjem i en politisk skremselspropaganda i regi av regjeringspartiet Zanu-PF.

- Gå inn militært

Tsvangirai, som leder partiet Bevegelsen for demokratisk endring (MDC), ber nå andre land gripe inn militært i Zimbabwe for å få slutt på Mugabes vanstyre.

Tsvangirai sier han ikke lenger har tro på meglingsforsøkene til Sør-Afrikas Thabo Mbeki. Nå er tiden inne for militær inngripen, mener han.

«Vi trenger en styrke som kan beskytte folket. Vi ønsker ikke en væpnet konflikt, men folket i Zimbabwe trenger at de indignerte uttalelsene fra verdens ledere blir støttet av moralsk rettskaffenhet i form av militærmakt», skriver den mangeårige opposisjonslederen i et innlegg i den britiske avisa The Guardian.

Det er Storbritannia, Zimbabwes tidligere koloniherre, som har ført an i diskusjonen om militær intervensjon skal tas i bruk for å løse den spente situasjonen i landet.

Ifølge den britiske avisen The Times i går, har det britiske forsvarsdepartementet utarbeidet to planer for bruk av det militære. 

Enten ved at britiske styrker går inn i Zimbabwe, eller ved at de tilbyr militær støtte til en evakuering av britiske innbyggere som befinner seg i landet.

Overgangsregjering

Med stort internasjonalt press og et økende påtrykk for militær intervensjon, forsøker de afrikanske landene å få i stand forhandlinger om en koalisjon, der både Mugabe og Tsvangirai er med.

- Vi vil forsøke å få på plass en overgangsregjering, en regjering der ansvaret vil ble delt, sa Abdoulaye Wade, Senegals president etter et møte med Thabo Mbeki.

Uttalelser både fra FN, Den afrikanske union og Sammenslutningen for utvikling i det sørlige Afrika (SADC) tyder på at Mugabe er i ferd med å bli isolert og uten politisk støtte.

Medlemslandene i SADC, anført av forhandlingsleder Mbeki, møtes i dag i Swaziland for å diskutere situasjonen i Zimbabwe.