Mugabe og Tsvangirai lover forsoning

Enorme utfordringer for Zimbabwes nye statsminister.

SVERGET INN: Den tidligere opposisjonslederen Morgan Tsvangirai ble i dag sverget inn som statsminister av sin rival, president Robert Mugabe. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/SCANPIX
SVERGET INN: Den tidligere opposisjonslederen Morgan Tsvangirai ble i dag sverget inn som statsminister av sin rival, president Robert Mugabe. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

President Robert Mugabe og statsminister Morgan Tsvangirai lover forsoning i Zimbabwe. Tsvangirai sier han straks vil gå i gang med å gjenreise landets økonomi.

Mange zimbabwere håper på en bedre framtid nå som avtalen mellom Tsvangirai og Mugabe om deling av makten endelig er satt ut i livet. Men andre tviler på om de to virkelig kan samarbeide og skaffe landet nødhjelp og hardt tiltrengte investeringer.

- Jeg strekker ut hånden i vennskap, varm samarbeidsvilje og solidaritet med folket i vårt store land. Før var vi kanskje motstandere, men nå står vi sammen i det som er en seier for Zimbabwe, sa Mugabe etter at Tsvangirai var innsatt som regjeringssjef.

Splittet nasjon

- Zimbabwe har altfor lenge lidd under vold og splittelse. Dette må ta slutt fra i dag av, sa Tsvangirai, som leder det tidligere opposisjonspartiet MDC, da han onsdag formiddag ble tatt i ed i en seremoni i hovedstaden Harare.

Vestlige land hilste begivenheten velkommen.

- Vi ser nå sjansen til en forandring til det bedre i Zimbabwe, sier den tidligere kolonimakten Storbritannias utenriksminister David Miliband. Hans tyske kollega Frank-Walter Steinmeier sier seg også glad for maktdelingen i Harare, men understreket at Tsvangirai står overfor enorme utfordringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer