SVERGET INN: Den tidligere opposisjonslederen Morgan Tsvangirai ble i dag sverget inn som statsminister av sin rival, president Robert Mugabe. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/SCANPIX
SVERGET INN: Den tidligere opposisjonslederen Morgan Tsvangirai ble i dag sverget inn som statsminister av sin rival, president Robert Mugabe. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/SCANPIXVis mer

Mugabe og Tsvangirai lover forsoning

Enorme utfordringer for Zimbabwes nye statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Robert Mugabe og statsminister Morgan Tsvangirai lover forsoning i Zimbabwe. Tsvangirai sier han straks vil gå i gang med å gjenreise landets økonomi.

Mange zimbabwere håper på en bedre framtid nå som avtalen mellom Tsvangirai og Mugabe om deling av makten endelig er satt ut i livet. Men andre tviler på om de to virkelig kan samarbeide og skaffe landet nødhjelp og hardt tiltrengte investeringer.

- Jeg strekker ut hånden i vennskap, varm samarbeidsvilje og solidaritet med folket i vårt store land. Før var vi kanskje motstandere, men nå står vi sammen i det som er en seier for Zimbabwe, sa Mugabe etter at Tsvangirai var innsatt som regjeringssjef.

Splittet nasjon

- Zimbabwe har altfor lenge lidd under vold og splittelse. Dette må ta slutt fra i dag av, sa Tsvangirai, som leder det tidligere opposisjonspartiet MDC, da han onsdag formiddag ble tatt i ed i en seremoni i hovedstaden Harare.

Vestlige land hilste begivenheten velkommen.

- Vi ser nå sjansen til en forandring til det bedre i Zimbabwe, sier den tidligere kolonimakten Storbritannias utenriksminister David Miliband. Hans tyske kollega Frank-Walter Steinmeier sier seg også glad for maktdelingen i Harare, men understreket at Tsvangirai står overfor enorme utfordringer.

Etter intens megling ved hjelp av Sør-Afrika ble Mugabe og Tsvangirai i fjor enige om å dele makten i landet etter de omstridte valgene på president og på ny nasjonalforsamling. Men regjeringsforhandlingene ble utsatt gang på gang på grunn av gjensidig mistro mellom MDC og Mugabes parti ZANU-PF, i tillegg til heftig krangel om fordeling av ministerposter.

Umake par

Mange i Zimbabwe og resten av verden spør seg også om Tsvangirai og Mugabe i det hele tatt vil klare å jobbe sammen, siden motsetningene mellom dem er så store.

- Maktfordelingsavtalen er en utilstrekkelig avtale. Den favoriserer Mugabe og ZANU-PF. Tsvangirai får lite handlingsrom, samtidig som han over tid vil bli holdt ansvarlig for feilene til ZANU-PF, sier Aubrey Matshiqi ved Sør-Afrikas Senter for politiske studier.

Store utfordringer

Utfordringene for den nye regjeringen er mange: En økonomi som har falt fullstendig sammen, en hyperinflasjon på over 230 millioner prosent, en offisiell arbeidsledighet på 94 prosent, matmangel og en koleraepidemi som har tatt over 3400 liv, og som myndighetene ennå ikke har kontroll over.

Tsvangirai har allerede kunngjort at generalsekretæren i MDC, Tendai Biti, vil bli utnevnt til finansminister nær resten av regjeringen blir tatt i ed fredag, melder BBC. Biti vil få en viktig, men svært vanskelig post i den nye regjeringen, tatt i betraktning den økonomiske situasjonen Zimbabwe er i.

Prioriterer økonomi

Tidligere denne uken sa Tsvangirai at han vil prioritere økonomien og forsøke å lokke utenlandske investorer til landet. Det kan bli vanskelig, både på grunn av den globale økonomiske krisen, og ikke minst på grunn av Vestens skepsis til den diktatoriske Mugabe.

- Forventningene til Tsvangirai er høye. Ansvaret for den økonomiske gjenoppbyggingen hviler på hans skuldre. Men folk må være tålmodige dersom de vil unngå å bli skuffet, sier økonomen John Robertson.

(NTB)