Mugabe seierherre i Zimbabwe

Partiet til den sittende presidenten i Zimbabwe har sikret seg majoriteten av stemmene parlmamentsvalget i landet. Men opposisjonen har gitt Mugabe dype politiske sår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mugabes parti, Zanu-PF, har sikret seg flertall ved valget på nytt parlament i Zimbabwe. Men partiet har mistet mange tilhengere til opposisjonspartiet MDC.

Det offisielle resultatet viser at Zanu-partiet sikret seg 61 av de 120 plassene i parlamentet. MDC har fått 58. Et tredje parti har sikret seg én plass.

MDC's 58 stemmer kan blokkere ved viktige avgjørelser i parlamentet som krever to tredjedels flertall. MDC ble stiftet for bare ni måneder siden.

Flere framtredende ZANU-PF-politikere har mistet sine plasser i parlamentsvalget. Blant annet fire ministre. Justisminister Emmerson Munangagwa er en av dem. Munangagwa har vært regnet som en av Mugabes etterfølgere. Også sjefen for det hemmelige politiet, Sydney Sekeremayi, tapte sin plass. I hans krets stemte bare 63 personer av 21 000 stemmeberretigede på han.

Zimbabwes innenriksminister, viseministeren for utdanning og turismeministeren mistet også sine plasser i parlamentet.

Opptellingen etter valget ble kraftig forsinket og enkelte hevdet at Mugabe selv hadde ansvaret for dette. Men totalt sett har valget gått rolig, bortsett fra enkeltmeldinger om vold og trakassering. Valget kan derfor ikke kalles helt fritt og rettferdig.

(NTB, BBC, Dagbladet.no)

OPPOSISJONSJUBEL: Motstandere av president Mugabe feiret valget i Zimbabwe i natt. Men presidenten sitter fortsatt med makta.