Mugabe slår tilbake

- De som tapte valget kan ta livet av seg hvis de vil. Selv om de dør vil ikke engang hunder spise deres kropper.

STERKE ORD: President Robert Mugabe levner ikke sine motstandere mye ære.REUTERS/Philimon Bulawayo Scanpix
STERKE ORD: President Robert Mugabe levner ikke sine motstandere mye ære.REUTERS/Philimon Bulawayo ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zimbabwes diktator, den 88 år gamle president Robert Mugabe, tør der andre tier. I sin første store tale etter valget forrige helg karakteriserer han sine motstandere på kjent vis. Ha opphordret sine tilhengere til «å henge seg».

Døde velgere
Statsminister og Mugabes rival Morgan Tsvangirai og uavhengige valgobservatører mener valger var massivt forfalsket, og at mange av hans tilhengere, de fleste i de store byene, ikke fikk stemt. I tillegg var det mange døde, og påfallende mange mennesker over 100 år i velgermantallet. Alt for å gjøre det lettere for Mugabes parti, Zanu-PF, å forfalske valget, mener Tsvangirai og hans tilhengere.

Mugabe fikk 61 prosent av stemmene i den offisielle opptellingen, mens Tsvangirai fikk 35. Tsvangirai, og hans tilhengere i Bevegelsen for demokratisk endring (MDC), deltok ikke i høytidelighetene der Mugabe talte i dag.

- Skam dere
Mugabes tilhengere var på sin side entusiastisk til stede da Mugabe talte på den årlige heltedagen, for å minnes kampen mot det britiske kolonistyret. Og selv om Mugabe ikke angrep Tsvangirai ved navn var det liten tvil om hvem han tenkte på.

Tsvangirai har bragt valget inn for retten, men det er lite trolig at domstolen vil gjøre noe med det. Den afrikanske union har anerkjent valget som fritt og rettferdig, men Storbritannia og USA mener det var omfattende valgfusk. Ingen vestlige valgobservatører fikk observere valget. Mugabe hadde imidlertid en klar beskjed til vestlige regjeringer i dag. Han ba utlendinger som har kommet med kritikk av valget om å skamme seg.

- Vi vil aldri gi fra oss seieren, sa han.

En diktator
Valget forrige helg var roligere enn valget i 2008. Da trakk Tsvangirai seg fra 2. valgomgang, til tross for at han hadde fått flere stemmer enn Mugabe i 1. valgomgang. Men da Mugabes milits begynte å drepe hans tilhengere, og allerede hadde drept 100, trakk Tsvangirai seg.

Mugabe, som var en frigjøringshelt, har styrt Zimbabwe i 33 år. Styringen har blitt stadig mer diktatorisk, og Mugabe tåler ingen opposisjon. Han har beslaglagt store deler av de hvite farmernes eiendommer, og økonomien er kjørt i grøfta.

Tsvangirai ba på sin side sine landsmenn om å ta det med ro.

- Vi må holde oss rolige når vi feirer heltedagen, Jeg vet at vi alltid vil være et heltemodig folk, sa Tsvangirai.