- Mugabe tapte valget

Sier høytstående regjeringskilder i Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai slo Robert Mugabe med 47 mot 43 prosent av stemmene, sier høytstående regjeringskilder i Zimbabwe til nyhetsbyrået Reuters.

En anonym kilde sier at det vil bli nødvendig med en ny valgomgang siden Tsvangirai ikke fikk tilstrekkelig flertall av stemmene.

I går lekket Tsvangirais parti, Bevegelsen for Demokratisk Endring (MDC), tall til pressen, som angivelig viste at opposisjonen hadde vunnet med de nødvendige 51 prosentene av stemmene, og at Mugabes 28 år lange regjeringstid var over.

Derfor har Tsvangirai sagt at det ikke er nødvendig med en andre valgomgang. Samtidig har han åpnet for å delta i et nytt presidentvalg, dersom internasjonale observatører ledet av FN får være til stede.

Uavklart

Det offisielle valgresultatet etter presidentvalget 29. mars har ennå ikke kommet, og den uavklarte situasjonen har økt frykten for at det skal oppstå uroligheter.

Zimbabwes 5,7 millioner stemmeberettigede hadde håpet at valget skulle gi en vei ut av elendigheten. I stedet har matvaremangelen og knappheten på olje og utenlandsk valuta økt ytterligere i det inflasjonsherjede landet.

Ingenting tyder på at inflasjonsraten på 165 000 vil synke i overskuelig framtid.

HEVDER HAN HAR VUNNET: Opposisjonslederen Morgan Tsvangirai hevder han vant presidentvalget 29. mars med de nødvendige 51 prosent av stemmene. Foto: AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA/SCANPIX
HEVDER HAN HAR VUNNET: Opposisjonslederen Morgan Tsvangirai hevder han vant presidentvalget 29. mars med de nødvendige 51 prosent av stemmene. Foto: AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA/SCANPIX Vis mer

Mugabes regjering, representert ved landet viseinformasjonsminister, avviste i går FNs håndtering av valgkrisen i landet som rasistisk og imperialistisk, og  beskyldte organisasjonen for å ha skjulte motiver.

I FNs Sikkerhetsråd i går, presset vestlige land på for å få sendt FN-observatører til Zimbabwe. Sør-Afrika, som for tiden har formannskapet i Sikkerhetsrådet, mente imidlertid at dette ikke er et FN-anliggende.

Jens talte Zimbabwe midt imot

Tidligere denne måneden høstet statsminister Jens Stoltenberg spontan applaus under et toppmøte på Mauritius, da han i skarpe ordelag kritiserte den uavklarte situasjonen i Zimbabwe.

- Mangelen på resultater fra valget skaper stor tvil om regjeringens villighet til å respektere folkets vilje. Dette kan ikke få fortsette, sa Stoltenberg.

Zimbabwes utenriksminister Simbarashe Mumbengegwi mente Stoltenberg «åpenbart var helt uinformert om situasjonen i landet».

<B>TREKKER UT:</B> Ikke noe offisielt valgresultat er offentliggjort etter valget 29. mars. Dermed blir Robert Mugabe sittende inntil videre.