Mugabe tas i ed

Starter på en ny femårsperiode som Zimbabwes president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt om valget i Zimbabwe

Robert Mugabe blir formelt tatt i ed for en ny femårsperiode som Zimbabwes president søndag ettermiddag.

- Seremonien starter klokken 15, og invitasjoner er nå i ferd med å bli sendt ut, sier en kilde i regjeringsapparatet.Det foreligger ennå ingen endelige valgresultater.

Men Mugabe var eneste kandidat til valget, og tidligere søndag sa han i en TV-overført tale at han kom til å vinne en «overveldende seier».

Vil samtale

Mugabe har gått med på å ha samtaler med opposisjonen, melder statlig media.

Ifølge statskontrollerte avisen Sunday Mail har Mugabe har sagt til lederen for observatørkorpset fra Den afrikanske union (AU) at han er villig til å møte opposisjonen og ha samtaler med den for å finne en løsning på den politiske krisen i landet.

Oppfordringen om å møte opposisjonen kommer fra landets katolske biskoper.

ENESTE KANDIDAT: Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai trakk seg fra valgkampen forrige søndag, for å stoppe volden og truslene mot sine tilhengere. Dermed var Robert Mugabe det eneste reelle alternativet på stemmeseddelen, og gikk dermed seirende ut. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX
ENESTE KANDIDAT: Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai trakk seg fra valgkampen forrige søndag, for å stoppe volden og truslene mot sine tilhengere. Dermed var Robert Mugabe det eneste reelle alternativet på stemmeseddelen, og gikk dermed seirende ut. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

- Presidenten har gått med på oppfordringen, og vil ha kontakt med dem. Imidlertid må det være et møte på våre premisser, understreker en kilde i regjeringsapparatet til avisen.

Krever nytt valg

Afrikanske valgobservatører sier valget i Zimbabwe ikke var fritt og rettferdig, og at det derfor må organiseres på nytt.

- Det er viktig at forholdene blir lagt til rette slik at et fritt, rettferdig og troverdig valg kan bli holdt så fort som mulig, og i tråd med Den afrikanske unions deklarasjon om grunnleggende prinsipper om demokratiske valg, sier Marwick Khumalo, leder for observatørkorpset fra det panafrikanske parlamentet.

Observatørstyrken har bedt både Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) og AU om å bidra til forhandlinger mellom regjeringen og opposisjonen i Zimbabwe om en overgangsavtale.Vil forhandle
Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai åpner likevel for forhandlinger med Mugabe, i håp om å vinne fram med sitt krav om nyvalg og en ny grunnlov i landet.

Tsvangirai trakk seg fra andre runde av presidentvalget i landet, etter å ha vunnet første valgomgang i mars.

- Vi må så raskt som mulig bringe den gamle mannen til forhandlingsbordet, sier Tsvangirai til den britiske avisen Mail on Sunday.

Opposisjonen har sikret seg flertall i nasjonalforsamlingen, og Tsvangirai mener at dette må utnyttes.

- Mugabe kan bli sittende som et symbolsk statsoverhode i en overgangsperiode, sier Tsvangirai.

Banket opp
Samtidig melder menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch at gjenger av tilhengere av president Robert Mugabe banker opp folk som ikke kan bevise at de avga stemme under fredagens valg.

Mugabe var eneste kandidat etter at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai trakk seg i forrige uke.
Mugabe tas i ed

Innbyggere i hovedstaden Harare forteller at Mugabes folk i morgentimene lørdag, dagen etter valget, gikk fra dør til dør og tvang folk til å vise fram lillefingeren.

Alle som avga stemme fredag måtte dyppe lillefingeren i rødt blekk, og den som ikke kunne vise fram blekkmerke, ble ført bort og banket opp, følge HRW.

(NTB)