Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mugabe tatt i ed

Seremoni utenfor presidentboligen i Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søndag ble Robert Mugabe, som vant andre omgang i presidentvalget i Zimbabwe, tatt i ed for en ny presidentperiode.

Robert Mugabe vant andre omgang i presidentvalget med 85,51 prosent av stemmene. Mugabe var imidlertid eneste kandidat ved valget.

Seremoni 

På plenen utenfor presidentboligen holdt Mugabe Bibelen i hånda, mens han foran en dommer lovet å beskytte landets lover, ifølge nyhetsbyrået AP. Dette blir Mugabes sjette presidentperiode.

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai, som boikottet valget, sto fremdeles oppført på stemmesedlene. Han fikk 233 000 stemmer, mot over 2 millioner stemmer til Mugabe. 

-  Jeg erklærer derfor Mugabe, Robert Gabriel, til behørig valgt president i Zimbabwe, sa valgkommisjonens leder Lovemore Sekeramyi søndag.

Mugabe sa tidligere søndag i en TV-overført tale at han kom til å vinne en «overveldende seier», ifølge NTB. 42,37 prosent av de stemmeberettigede skal ha avlagt stemme ved valget, omtrent like mange som ved første valgomgang i mars, ifølge kommisjonen. Det har imidlertid kommet fram mange opplysninger om at innbyggerne i Zimbabwe har blitt truet til å stemme på Mugabe.

- Denne innsettelsen er meningsløs. Det har både hele verden og Zimbabwe sagt. Så dette er en øvelse i selvbedrag, uttalte opposisjonsleder Tsvangirai til AP.

TATT I ED FOR ÅTTENDE GANG: Vinneren av andre presidentvalgomgang i Zimbabwe, Robert Mugabe, er blitt tatt i ed søndag. Foto: SCANPIX
TATT I ED FOR ÅTTENDE GANG: Vinneren av andre presidentvalgomgang i Zimbabwe, Robert Mugabe, er blitt tatt i ed søndag. Foto: SCANPIX Vis mer

Forbereder seg på AU-toppmøte

Etter innsettelsen har Mugabe trolig reist videre til et toppmøte i den afrikanske unionen, AU. AUs valgobservatører har tidligere kommet med sterk kritikk av måten valget har blitt gjennomført på. Nå er det ventet at Mugabe kommer under press fra de andre afrikanske lederne for å samarbeide med opposisjonen.

I dag kom det overraskende frem at Mugabe er åpen for forhandlinger med opposisjonen.

Afrika-ekspert Elling Njål Tjønneland ved Christian Michelsens Institutt sier til NTB at president Mugabe og opposisjonsleder Tsvangirai vil ha svært ulikt utgangspunkt for forhandlinger og ulike meninger om hvem og hva det skal forhandles med og om.

- Mugabe har trukket med andre før, men da har det vært ut fra styrke. Nå må han gjøre det av svakhet. Han har fått færre stemmer, økonomien er i ruiner og han er mer isolert fra nabostatene enn noen gang.

- Mugabe kan forsøke å svekke Tsvangirai ved å ta med andre deler av opposisjonen og ved å gi Tsvangirais folk mindre viktige posisjoner. Men Tsvangirai er jo også en tøff forhandler, sier Tjønneland.

Ønsker avtale om maktdeling

AU håper på å slippe å innføre sanksjoner mot Zimbabwe, og har uttrykt at de ønsker en avtale om deling av makten mellom Mugabe og Tsvangirai, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

image: Mugabe tatt i ed

På toppmøtet i Egypt møtes motstandere av Mugabe, som Kenya, og hans støttespillere, som Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, til nok en debatt.

Sammenslutningen for utvikling i det sørlige Afrika (SADC), med Mbeki i spissen, har fram til nå vært tilbakeholdne med å fordømme Mugabe. Mbeki har også forsøkt å forhandle mellom partene tidligere.

I et intervju med den Johannesburg-baserte avisa Sunday Times, sier opposisjonsleder Tsvangirai at Mbeki forsøker å overtale afrikanske statsledere til å anerkjenne valget.

Kenyas statsminister Raila Odinga uttalte søndag at AU burde sende militære styrker til Zimbabwe.

- Det som skjer i Zimbabwe er en skam for Afrika i øynene til det internasjonale samfunnet, og må fordømmes, sier Odinga før toppmøtet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!