- Mugabes bøller forbereder nye angrep

Presidenten setter inn «krigsveteraner» i de vanlige politistyrkene, ifølge tidligere politimenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Zimbabwes president Robert Mugabe forbereder seg på å sette i gang et systematisk angrep i Zimbabwe. Målet er å reversere tapet i presidentvalget for to uker siden, sier to tidligere politimenn fra landet til den britiske avisa The Independent.

Politimennene sier at de har fått ordre om å være klare for en razzia i dag eller i morgen. Sammen med de såkalte krigsveteranene, som er gitt politiuniformer, skal landets politi ha fått ordre om å ta over valgkretsenes kommandosentre som ble brukt under valget 29. mars.

Ifølge den tidligere politimannen blir krigsveteranene, militante som er kontrollert av regjeringspartiet Zanu-PF, gitt identiske uniformer som politiet. Slik blir det umulig å skille dem fra vanlige politifolk.

Påstandene kommer omtrent samtidig med at landets valgkommisjon bestemte at det skulle bli en gjenopptelling av stemmene etter presidentvalget.

Uro på landsbygda

Under valget for to uker siden skal opposisjonsleder Morgan Tsvangirai i partiet MDC ha fått majoriteten av stemmene, ifølge tidlige opptellinger av stemmene. Selv om tallene ikke er bekreftet, skal Mugabe ha fått betydelig færre stemmer enn Tsvangirai.

Opposisjonslederen har allerede advart mot at Mugabe vil sette inn styrker av krigsveteraner etter det dårlige valgresultatet.

Denne uka har det vært uroligheter i områder der MDC gjorde et godt resultat. Sammen med at Mugabe nekter å offentliggjøre valgresultatene, øker dette frykten for voldshandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FORBEREDER VOLDSBØLGE: To tidligere politimenn hevder Zimbabwes president Robert Mugabe vil slå ned mot blant annet de forskjellige valgkretsenes kommandosentre. Landets regjering har ennå ikke offentliggjort resultatene fra presidentvalget for to uker siden. Foto: SCANPIX
FORBEREDER VOLDSBØLGE: To tidligere politimenn hevder Zimbabwes president Robert Mugabe vil slå ned mot blant annet de forskjellige valgkretsenes kommandosentre. Landets regjering har ennå ikke offentliggjort resultatene fra presidentvalget for to uker siden. Foto: SCANPIX Vis mer

The Sunday Times skriver at hvite landeiere igjen er blitt et mål for krigsveteranenes herjinger. I 2000 ble over 4000 hvite farmere fratatt landeiendommene sine, etter at Mugabe ikke fikk medhold i å få utvidede privilegier som president.

En britisk bonde ble denne uka bortført av krigsveteraner, ifølge avisa. Men også svarte bønder har vært et mål for mobben, angivelig fordi de støtter opposisjonen. Veteranene har herjet på eiendommer og satt hus i brann.

- En nasjonal plan

Fredag denne uka satte politiet et stopp for alle politiske markeringer. Søndag var det planlagt et protestmøte for opposisjonspartiet MDC i landets hovedstad Harare, som det da ikke blir noe av. En talsmann for politiet forklarer at de ikke har mulighet til å være tilstede på slike ting når de er opptatte med å beskytte valglokaler og forhindre opptøyer etter valget.

Men denne ordren kan også være et tegn på at politifolk skal få tid til å plassere seg rundt om i landet for den påståtte razziaen. Så snart de er på plass, kan regjeringen frigi valgresultatene og datoen for den neste valgrunden, og hevde at ingen kandidater vant i den første runden, mener opposisjonspartiene.

De tidligere politimennene hevder at de har blitt bedt om å promotere president Mugabe åpent, og at store områder på landsbygda er blitt stengt av for utenforstående. Krigsveteranene har kontrollert at politimennene følger ordrene.

- Dette er en nasjonal plan, sier politimennene via en mellommann til avisa.

- Må offentliggjøre resultatene

- Mugabes bøller forbereder nye angrep

Etter et toppmøte mellom ledere i det sørlige Afrika i helga, ble det erklært at landene krever at valgresultatene i Zimbabwe offentliggjøres så raskt som mulig. Alle partene må respektere resultatet, står det i en slutterklæring etter møtet, ifølge NTB.

Lederne i den regionale samarbeidsorganisasjonen SADC ber også Sør-Afrikas president Thabo Mbeki om å fortsette å mekle mellom regjeringspartiet ZANU-PF og opposisjonen MDC.

Toppmøtet ble sammenkalt av Zambias president Levy Mwanawasa fordi situasjonen i Zimbabwe truer med å ende i full krise. Toppmøtet ble imidlertid ikke enige i om situasjonen kan karakteriseres som en krise.

Zimbabwes president Robert Mugabe nektet å møte, trass i at Mbeki stoppet i Harare på veien for å prøve å overtale ham.

- Aksepterer ikke falske resultater

Lørdag besluttet Zimbabwes valgkommisjon at alle stemmene i 23 valgkretser fra valget 29. mars skal telles på nytt.

Sunday Mail skriver at lederen for valgkommisjonen, dommer George Chiweshe, sier at stemmene fra valget både til nasjonalforsamling, president og kommuner i de 23 kretsene skal telles opp på nytt i løpet av neste uke med representanter for partiene, kandidatene og valgobservatører til stede.

Opposisjonspartiet MDC, som hevder de har vunnet valget, sier de ikke vil akseptere en omtelling av stemmene, ifølge BBC News.

- For oss tilsvarer det å akseptere falske resultater, sier talsmann for MDC Nelson Chamisa.

IKKE KLART HVEM SOM ER POLITI: For første gang får de såkalte krigsveteranene identiske drakter som politiet, noe som gjør den samlede styrken mye større. Her patruljerer opprørspoliti i gatene i Harare.
SATTE HYTTER I BRANN: Barn søker gjennom ruinene av hytta der de bodde på Mount Panis Farm i Centenary, 220 kilometer nord for Harare. Over 15 hytter ble satt i brann av krigsveteraner, som anklaget gårdsarbeiderne for å støtte opposisjonspartiet MDC.
HADDE TOPPMØTE: Zambias president Levy Mawanawasa og Sør-Afrikas president Thabo Mbeki forlater et toppmøte der situasjonen i Zimbabwe ble diskutert av nabolandene. Møtet oppfordrer Zimbabwe til å offentliggjøre valgresultatene snarest.