- Mugabes dager er talte

Mener Afrika-forsker. Nå skal Zimbabwe opp i Sikkerhetsrådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gårsdagens kunngjøring fra Zimbabwes opposisjonsleder, Morgan Tsvangirai, om han at trekker seg fra den andre omgangen i presidentvalget, vekker sterke reaksjoner internasjonalt.

USA har gjort det klart at de skjerper tonen overfor Robert Mugabes regime, og sier at de vil ta opp situasjonen i Zimbabwe når FNs Sikkerhetsråd trer sammen senere i dag.

- USA er innstilt på å gå til FNs Sikkerhetsråd tidlig denne uken for å diskutere hvilke skritt som kan tas videre. Mugabe kan ikke få fortsette å undertrykke sitt folk for alltid, sier Carlton Carroll, talsmann for Det hvite hus.

- Sanksjoner løser ingen ting

Forsker ved Christian Michelsens Institutt i Bergen, Elling Tjønneland, sier det er lite det internasjonale samfunnet kan gjøre for å påvirke utviklingen i Zimbabwe.

Ytterligere sanksjoner vil ikke kunne legge nok press på Zimbabwes suverene leder gjennom 28 år.

- Det eneste det internasjonale samfunnet, i betydningen Europa og Nord-Amerika, kan gjøre er å innføre flere økonomiske sanksjoner. Men det er ikke mulig å gjøre mer i den retningen, landets økonomi er allerede skakkjørt. Det vil ikke få noen politisk betydning, sier Tjønneland til Dagbladet.no.

De eneste som kan legge nok press på Mugabe er landene rundt, i sær Sør-Afrikas president Thabo Mbeki.

- Mugabes dager er talte

I går sa en talsmann for Mbeki for første gang tydelig og offentlig at Mugabe og Tsvangirai må snakke sammen. Det direkte utspillet var et tydelig signal i seg selv, mener CMI-forsker Tjønneland.

- Mbeki har i ukesvis og månedsvis prøvd å få til en storkoalisjon som omfatter regjeringspartiet og opposisjonspartiet. Ikke ulikt det man fikk til i Kenya. Nå som han snakker offentlig om dette, er det et tegn på at Mugabe er isolert, sier Tjønneland.

Svekket Mugabe er limet

Det er også andre tegn på at Mugabe er svekket, mener Tjønneland, som har forsket på det sørlige Afrika i over 20 år. Mugabes parti tapte parlamentsvalget, slik at han styrer uten flertall i den folkevalgte forsamlingen.

Også innad i regjeringspartiet er det sterke rivninger. På den ene siden er det fløyen som vil at de skal se lenger enn den 84 år gamle presidenten og prøve å få til en koalisjonsløsning med opposisjonen, og de som vil at Zanu-PF skal stramme grepet om makta ytterligere.

Midt i mellom hauker og duer står diktatoren Mugabe. Paradoksalt nok som et lim.

- Det er dette som har vært Mugabes styrke. Han har vært god til å spille de ulike fraksjonene ut mot hverandre. Men nå står vi foran et langt mellomspill. Mugabes dager er talte, men hvor lang tid det vil ta før han er ferdig er vanskelig å spå, sier Tjønnesland.

- Ville unngå ydmykelse

Stilte overfor massiv internasjonal kritikk slår en tilsynelatende uberørt Mugabe tilbake.

Han hevder Vesten på en illegitim måte forsøker å få til et regimeskifte ved å kneble landet økonomisk.

Det at Tsvangirai i går trakk seg fra den andre valgomgangen kommende fredag, ble fra regjeringshold forklart med at han ville unngå «ydmykelse».

Morgan Tsvangirai, mangeårig opposisjonspolitiker og leder for Bevegelsen for Demokratisk Endring (MDC), sa under gårsdagens pressekonferanse i Harare at det ikke var noe poeng å stille til valg, så lenge det ikke var fritt og rettferdig, og utfallet er bestemt av Mugabe selv.

- Vi vil ikke lenger delta i en voldelig og illegitim farse av en valgprosess, sa Tsvangirai.

Avgjørelsen om å trekke seg ble tatt etter at MDC-tilhengere på vei til hovedstaden Harare ble angrepet.

MDC hevder at 86 av deres tilhengere er blitt drept og 200 000 drevet fra sine hjem av milits tilknyttet regjeringspartiet Zanu-PF.

Ikke vold

Etter den første omgangen av presidentvalget 29. mars, der Tsvangirai vant knepent, har Zanu-PFs ungdomsmilits og krigsveteraner trakassert og truet befolkningen på landsbygda til å støtte opp om regjeringspartiet.

Et velkjent mønster fra tidligere presidentvalg, men denne gangen har det foregått i mindre omfang.

CMI-forsker Tjønneland tror ikke omverdenen trenger å frykte vold og blodbad i Zimbabwe når Mugabe juridisk sett blir gjenvalgt som president.

- Det er vanskelig å spå når et regime er trengt opp i et hjørne. Det kan bety at de vil sparke og slå i alle retninger. Men jeg har i det lengste tro på at vi ikke vil få se vold, også fordi opposisjonen ikke har tatt i bruk den type mobilisering, sier Tjønneland til Dagbladet.no.

Landet som en gang ble omtalt som det sørlige Afrikas brødkurv, sliter i dag med 80 prosent arbeidsledighet, en inflasjon på over 100 000 prosent og gjennomsnittlig levealder på rundt 35 år.

<B>PÅ SISTE VERSET:</B> Robert Mugabe under et arrangement i Bulawayo fredag.