Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mugabes menn torturerte fram statskuppinnrømmelse

Kronvitnet i rettssaken mot Robert Mugabes nemesis hevder seg torturert.

NÆRE BÅND: Roy Bennett (t.h.) er en god venn av Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai. Her er de to avbildet i Johannesburd i april i fjor. Bennett står tiltalt for planlegging av et statskupp. Foto: EPA/JON HRUSA/Scanpix
NÆRE BÅND: Roy Bennett (t.h.) er en god venn av Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai. Her er de to avbildet i Johannesburd i april i fjor. Bennett står tiltalt for planlegging av et statskupp. Foto: EPA/JON HRUSA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Roy Bennett, nøkkelfigur i MDC og langvarig nemesis for Zimbabwes president Robert Mugabe, står tiltalt for å ha planlagt et statskupp og terrorisme.

Den tidligere politimannen og våpenhandleren Mike Hitschmann har vært aktoratets kronvitne i saken, som har fått stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet i lys av de store problemene Zimbabwes samlingsregjering har stått og står overfor.

Innrømmelse
Tidligere opposisjonsleder, nåværende statsminister, Morgan Tsvangirai boikotter regjeringen, som ifølge Human Rights Watch har hatt store vanskeligheter med å sette en ny kurs for landet hvor grove menneskerettighetsbrudd florerer.

Men Hitschmann hevder han ble torturert under avhørene der han skal ha innrømmet at Bennett deltok i planleggingen av kuppet mot despoten Mugabe.

Derfor, skriver CNN, er retten nå hevet i saken som startet i Zimbabwes Høyesterett i Harare i går. Dommeren skal ta stilling til Hitschmanns påstander.

Sparket i skrittet
Det pålitelige nyhetsnettstedet All Africa oppgir at ekssoldaten sier han ble sparket i skrittet gjentatte ganger, at han fikk sigaretter stumpet på baken og at kona og barna hans ble arrestert.

- Heldigvis mistet jeg bevisstheten, sa Hitschmann, som nå har trukket forklaringen han kom med under de omdiskuterte avhørene.

Bennett er en kontroversiell figur i det lutfattige landet. Den tidligere MDC-kassereren og viselandbruksministeren er en av de mange hvite bøndene som mistet hus og mark under Zanu PFs væpnede aksjoner tidlig på 2000-tallet.

Ifølge hans støttespillere skal han ha blitt forsøkt druknet på vei til fengselet da han ble arrestert i februar, og senere sulteforet der.

Da en dommer beordret hans frigivelse, ble dommeren selv arrestert.

NÆRMER SEG REGJERINGSKRISE: Statsminister Tsvangirai boikotter samarbeidet med Robert Mugabe. Foto: AFP PHOTO/ALEXANDER JOE/Scanpix
NÆRMER SEG REGJERINGSKRISE: Statsminister Tsvangirai boikotter samarbeidet med Robert Mugabe. Foto: AFP PHOTO/ALEXANDER JOE/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media