Muhamed: 14 år og 22 kilo

Sult og alvorlig smittsomme sykdommer går hånd i hånd i tørkerammede Kenya og nabolandene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANDERA, NORD-KENYA (Dagbladet):Tuberkulose og meslingepidemier bryter ut i Kenyas sultområder. I Somalia har tørken nå krevd sine første offer.

Muhamed (14) veier 22 kilo og er for svak til å få i seg næring selv. Rammet av tuberkulose ligger han ute i bakgården - isolert fra de andre 50 alvorlig underernærte og syke barna på matstasjonen som Action For Hunger har opprettet i Mandera i Nord-Kenya.

Mange smittet

For en måned siden ble Muhamed brakt hit av broren. Da kunne han ikke stå på beina. Nå er han bedre. Moren, som nekter å tro at det er tuberkulose sønnen har, forsøker å få i ham melk tilsatt proteiner.

Fra september i fjor til januar i år har dødsraten for barna som kommer hit til stasjonen steget fra 6,9 prosent til 9,9 prosent. Seks av de 50 barna har tuberkulose. Andre har malaria og meslinger.

Dagbladets team har oppholdt seg i Mandera det siste døgnet. Da vi var i ferd med å forlate området i går, traff vi hjelpearbeidere som kom direkte fra tørkeområdene på den somaliske siden av grensa.

-  Dyra bukker under i minst like stort antall som i Kenya, men nå har også folk begynt å bukke under. De siste tre dagene har sju dødd av vannmangel, av dem to barn. Langt flere vil dø hvis ikke det desperate behovet for vann dekkes umiddelbart, sier teamleder Abdullah Muhamed Hersi i Kirkens Nødhjelp.

Her på den kenyanske siden er det noe mer tilgang på vann og et større hjelpeapparat. Men i et distrikt med maltrakterte veier er det umulig å dekke behovet til mer enn en brøkdel av befolkningen.

 LIVSVIKTIGE  DRÅPER:   Tuberkulosesyke Muhamed (14) ligger isolert fra de 50 andre alvorlig underernærte og syke barna på matstasjonen opprettet av Action For Hunger i Mandera. 14-åringen veier 22 kilo og er for svak til å få i seg næring selv. Moren prøver å få i sønnen melk tilsatt proteiner. Foto: Sveinung Ystad/Dagbladet
LIVSVIKTIGE DRÅPER: Tuberkulosesyke Muhamed (14) ligger isolert fra de 50 andre alvorlig underernærte og syke barna på matstasjonen opprettet av Action For Hunger i Mandera. 14-åringen veier 22 kilo og er for svak til å få i seg næring selv. Moren prøver å få i sønnen melk tilsatt proteiner. Foto: Sveinung Ystad/Dagbladet Vis mer


Sykepleier Kelly Delaney (24) kan ikke stadfeste hvor mange barn som dør av sult:

-  Det er umulig å vite hva som kom først av sykdommen og sulten. Flere får tuberkulose når de er satt ut av matmangel samtidig som underernæringen forsterkes hvis man får tub. Det vi vet er at det har brutt ut tuberkulose- og meslingepidemier flere steder. Vi har vært inne i en kritisk fase lenge. Hjelpen må komme ut nå. Kommer ikke regnet i april, vil folk dø som fluer.

-  Tror det er safariland

FNs nødhjelpssjef Jan Egeland er redd for at mange lukker øynene for sultkatastrofen i Kenya fordi landet forbindes med safari og ferie.

-  I realiteten er det ingen andre steder i verden hvor tørken har hatt så katastrofale følger som i Kenya. Det er grunnen til at vi sendte Kjell Magne Bondevik dit, sier Egeland på telefon fra Norge til Dagbladets reportere i Kenya.

-  Det vi ser nå er et typisk utslag av forskjellen på responsen når det gjelder plutselig oppståtte katastrofer og de som bygges opp langsomt. Etter tsunamien var det ikke noe problem å få penger. Nå sliter vi med å få nok penger selv om langt flere menneskeliv er i fare, sier Egeland, som oppfordrer på det sterkeste verdens giverland om å oppfylle FN-appellen om 225 millioner dollar til Kenya.

Han er usikker på om det vitner om givertretthet for Afrika, men konstaterer at det er om denne verdensdelen oppmerksomheten bør konsentreres:

-  Alle Asias katastrofer til sammen er mindre enn den vi nå ser på Afrikas Horn og deler av det sørlige Afrika, sier Egeland.

-  Tror du korrupsjonsskandalene i Kenya har minsket donorviljen?

-  Nei. Vi ga til Sudan selv om vi var misfornøyd med regimet der. På et folkelig nivå kan det være et problem at mange tror Kenya i hovedsak er et ferie- og safariland.

I realiteten er det et av de hardeste rammede landene i Afrika nå.