VALGVINNER: Opposisjonskandidaten Muhammadu Buhari vant det nigerianske valget. Nå vil han forsøke å få Nigeria på rett kjøl. Foto: AP Photo/Sunday Alamba
VALGVINNER: Opposisjonskandidaten Muhammadu Buhari vant det nigerianske valget. Nå vil han forsøke å få Nigeria på rett kjøl. Foto: AP Photo/Sunday AlambaVis mer

Muhammadu Buharis viktigste kamper: - Vil slå hardt ned på Boko Haram og bekjempe korrupsjon

Nigerias neste president står overfor store utfordringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valget i Nigeria måtte forlenges med én dag, etter at det lørdag oppsto tekniske problemer med maskiner som skulle lese av de nye elektroniske velgerkortene.

Derfor var det først på tirsdag det ble klart at Nigerias neste president er Muhammadu Buhari (72). Det er første gang i landets historie at en kandidat fra opposisjonen beseirer det ledende partiet i et demokratisk valg, ifølge CNN.

Dagen etter valgseieren forteller Buhari i et intervju med CNN at å bekjempe korrupsjon vil være en viktig oppgave framover.

Nigeria er på 136. plass på verdens korrupsjonsindeks, av totalt 174 land.

Boko Haram Han forteller også at han vil jobbe for å få kontroll over volden i Nordøst-Nigeria, der terroristgruppa Boko Haram operer.

Ved å samarbeide med nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger er teamet hans overbevist om at de vil lyktes i å stanse kriminelle og andre som bidrar til å destabilisere Nigeria.

Under valgkampen anklaget Buhari regjerende president Goodluck Jonathan for å gjøre for lite for å slå ned på Boko Haram.

Da president Goodluck Jonathan kom til makta i 2010, hadde Nigeria allerede feiret seieren over Boko Haram. I 2009 ble lederen av islamistgruppa begravet og myndighetene trodde kampen var over.

Fem år seinere, i 2014, hadde gruppa tatt et område på størrelse med Belgia og terrorisert befolkningen i nord. Over én million er drevet på flukt som følge av gruppas voldelige framtreden og 13 000 er drept.

Historien om Boko Haram: Slik ble de en av verdens farligste islamistgrupper.

- Nytt Nigeria - En ny dag og et nytt Nigeria står foran oss. Seieren er vår og herligheten tilhører landet vårt, sa han etter at seieren ble klar på tirsdag.

Han slo rivalen Jonathan med cirka to millioner stemmer, ifølge Nigerias uavhengige valgkommisjon. 

Buhari står overfor en vanskelig oppgave når han overtar makten 29. mars. I tillegg til korrupsjon og problemene knyttet til Boko Haram, har landet også store økonomiske problemer.

Ifølge CNN lever hele 70 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensa.

Den kommende presidenten har også tidligere styrt Nigeria. Et militærkupp i 1983 førte ham til makten, men han ble selv avsatt i et nytt militærkupp i 1985.

Eksdikator Hans ett og et halvt år som president blir ofte husket for omfattende brudd på menneskerettighetene og opposisjonelle som ble kastet i fengsel.

- Han kommer ikke unna at han er eksdiktator, men det var også den første demokratisk valgte presidenten. Så vi kunne alltids ønsket også bedre kandidater. Men hvis vi ser på historien for valgene, så har det blitt bedre, har seniorforsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tidligere fortalt Dagbladet.

Buhari skal også ha tatt opp kampen mot korrupsjon, et problem som har vokst til uante høyder fram mot 2015 og nå gjennomsyrer landet.

- Det er lite som tyder på at han stjal spesielt mye, så han er relativt ukorrupt, sier Bøås til Dagbladet.

Har truet med full krig Buhari vil også måtte håndtere tidligere krigsherrer i Nigeria.

Dagbladet har i en artikkelserie avslørt hvordan Forsvaret har solgt tidligere marinefartøy til private paramilitære aktører i Vest-Afrika.

En av dem, krigsherren og eks-piraten Government «Tompolo» Ekpemupolo, har truet med full krig dersom president Jonathan taper valget. Og nå, med de norske krigsskipene, kan han ha fått kontroll på en oljeproduksjon på størrelse med Norges.

Den tidligere geriljalederen er en del av Jonathans amnestiprogram, som Buhari har sagt at han vil legge ned.