Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Muhammed-alarm til ambassadene

TV 2 ringte UD etter telefoner fra nordmenn i muslimske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med herjingene i Damaskus og den norsk-danske ambassadebrannen 5. februar i friskt minne, har Utenriksdepartementet i ettermiddag ringt alle norske ambassader i Midt-Østen og østover om kveldens dokumentarprogram på TV2.

- Det ligger ingen dramatikk i dette, men vi kjenner jo alle situasjonen i Damaskus, Iran og Pakistan i vinter, sier kommunikasjonssjef Anne Lene Dal Sandsten i UD til Dagbladet.no.

I begynnlsen av februar ble den norske og den danske ambassaden i Syrias hovedstad Damaskus påtent og fullstendig utbrent. En rasende folkemasse protesterte mot skjendig av profeten Muhammed i kjølvannet av tegningene i Jyllands-Posten.

I kveld 22.30 ser TV2 tilbake på de dramatiske hendelsene i Damaskus og viser de "eksplosive" tegningene i dokumentaren "Truet til taushet".

- Har dere fått noen reaksjoner fra ambassadene på denne varslingen?

- Ingen spesielle, vi ville bare gjøre dem oppmerksom på programmet.

- Hvorfor har dere ikke varslet før i ettermiddag?

- Vi kjente ikke til innholdet i programmet, og er glad for at TV2 informerte oss i dag.

 FØR FLAMMENE:  En stor menneskemengde i Damaskus protesterte mot Mohammed-tegningene. Her før den norsk-danske ambassadebygningen ble satt i brann. Foto: AP/Scanpix.
FØR FLAMMENE: En stor menneskemengde i Damaskus protesterte mot Mohammed-tegningene. Her før den norsk-danske ambassadebygningen ble satt i brann. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

- Har du selv sett programmet?

- Nei, men det er mulig jeg kommer til å se det før det går på lufta, sier kommunikasjonssjef Anne Lene Dale Sandsten.

Reaksjoner til TV2

Det var informasjonssjef Marianne Røiseland i TV2 som ringte UDs kommunikasjonssjef etter  telefoner som har kommet til kanalen i dag på bakgrunn av programomtalen i avisene.

- Det har ikke skjedd noe med programmet siden vi sendte ut programomtalen i forrige uke, men vi fant at det var greit å ta en telefon. Utenriksministeren har en sentral rolle i programmet, og programskaperne har underveis gitt han og departementet den vanlige journalistiske tilsvarsretten på problemstillinger som blir reist, sier Røiseland til Dagbladet.no.

Fra muslimske land

-Hvem har ringt TV2 i dag?

-En håndfull nordmenn som jobber i muslimske land har ringt for å spørre hva som kommer. Og det har vært noen telefoner fra "mannen i gata".  Noen har gitt uttrykk for at de håpet vi hadde dysset ned hele striden så det gikk over av seg selv. Andre har hatt mer muslimske innfallsvinkler, men ingen av henvendelsene har vært truende.

-Skal UD se programmet før det går på lufta i kveld?

-Det er ikke noe problem hvis UD ønsker det, for at utenriksministeren skal være best mulig forberedt til å svare på spørsmål når programmet har gått på lufta.

-Blir de omstridte tegningene vist i kveldens program?

-Det har aldri vært meningen å henge ut noen. Jeg vil tro at 95 prosent av seerne i kveld vil få en bedre forståelse av alt som skjedde i vinter. Alle elementer som blir vist i dokumentaren er satt i en sammenheng med ambisjon om å hjelpe folk til å forstå reaksjonene.

-Har utenlandske tv-kanaler kjøpt programmet?

-Ikke så vidt jeg vet tidlig på kvelden, men slike henvendelser vil vi behandle på helt ordinær måte, seir informasjonssjef Marianne Røiseland.

FULL FYR: Den norsk-danske ambassadebygningen ble fullstendig utbrent etter opptøyene i Damaskus 5. februar.