Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Muhammed brakte bare ondskap

Pave Benedict XVI høster storm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Muslimske ledere krever at paven ber om unnskyldning for uttalelsene han kom med under tirsdagens tale på Regensburg-universitetet i Tyskland, melder BBC.

Pave Benedict XVI drøftet om de historiske og filosofiske forskjellene mellom islam og kristendom. 

- Vis meg hva Muhammed har brakt av nye ting, og der vil du finne ting som bare er onde og umenneskelige, slik som å spre troen med sverd, sa paven.

Uttalelsen har gitt opphav til sinte protester, selv om paven understreket at dette ikke var hans egne ord, men islamkritikk hentet fra 1300-tallets keiser Manuel II Paleologos. Ifølge pavens forelesening stammer Manuels islamkritikk fra keiserens eget referat av en langvarig meningsutveksling han førte med en lærd perser under beileiringen av Konstantinopel mellom 1392 og 1402. 

- Pavens bemerkninger har skapt sinne i hele den islamske verden, sier Mohammed Mahdi Akef, som er overhode for Det muslimske brorskapet i Egypt.

Han mener pavens uttalelser ikke uttrykker en korrekt forståelse av islam, men reflekterer  vrangforestillinger som lever videre i Vesten.

Fra høyeste hold i Tyrkia er det kommet krav om en offentlig unnskyldning. Religionsminister Ali Bardakoglu frisket opp minnene fra middelalderens korstog mot kristne, jøder og muslimer.

Paven skal etter planen på besøk til Tyrkia i november. Etter gårsdagens tale sår Bardakglu tvil om det vil bli en realitet.

SKAPER SINNE: Benedict XVI har hisset opp muslimske talsmenn over hele verden ved å sitere islamkritikk som er flere hundre år gammel. De kontroversielle uttalelsene kom under en tale i Tyskland tirsdag. Her vinker paven farvel på Munchen-flyplassen. Foto: Reuters/Scanpix
SKAPER SINNE: Benedict XVI har hisset opp muslimske talsmenn over hele verden ved å sitere islamkritikk som er flere hundre år gammel. De kontroversielle uttalelsene kom under en tale i Tyskland tirsdag. Her vinker paven farvel på Munchen-flyplassen. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke det vil komme noe godt ut et besøk til den muslimske verden fra en person som har slike tanker om islams profet, sa han til nasjonalt fjernsyn.

Også fra Qatar er det kommet protester mot pavens tale. Sheikh Youssef al-Qaradawi sa til nyhetsbyrået Reuters at han helst ser at paven ber om unnskyldning til den muslimske nasjonen for å han fornærmet dens religion og tro.

I Frankrike ba lederen for Det franske rådet for muslimsk religion, Dalil Boubakeur, om en oppklaring fra den romersk-katolske kirken, slik at ikke islam blandes sammen med islamisme.

Vatikanet har forsøkt brannslukkingsarbeid etter pavens tale.

- Det er klart at Den hellige faders hensikt er å frembringe en posisjon for respekt og dialog mellom andre religioner og kulturer, og det inkluderer også islam.

Denne første uttalelsen har ikke stilnet kritikken mot den såkalte panzer-paven.

Du kan lese pavens tale her.

Spiegel omtaler pavens forelesning her.

image: - Muhammed brakte bare ondskap