Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Muhammed-tegningen min forestiller ikke profeten

Lars må leve i dekning etter at karikaturen hans ble feiltolket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lars var en av karikaturtegnerne som ble invitert av Jyllands-Posten til å tegne profeten Muhammed. Den danske tegneren syntes imidlertid ikke det var noen grunn til å bryte avbildningsforbudet, og ble kraftig provosert av avisas invitasjon. Derfor laget han en tegning som slett ikke framstiller profeten, men som isteden raljerer med Jyllands-Posten.

Tegningen Lars leverte til Jyllands-Posten, framstiller en gutt han kjenner, som heter Muhammed. Gutten står med pekestokk og peker på ei skoletavle der det er skrevet på farsi (iransk) med arabiske bokstaver: «Jyllands-Postens redaksjon er en flokk reaksjonære provokatører.»

Fikk livet snudd på hodet

Selv om tegningen hans var ironisk og rettet mot Jyllands-Posten og ikke islam, ble Lars\' liv snudd på hodet da det begynte å storme rundt Muhammed-tegningene. De tolv karikaturtegnerne ble truet på livet og måtte gå i dekning.

- Plutselig en dag ble jeg oppringt av overvåkingspolitiet, som fortalte at jeg og familien var i livsfare, sier Lars i et intervju med danske Kristeligt Dagblad som er videreformidlet i dagens utgave av Vårt Land. Tegneren vil ikke stå fram med fullt navn og bilde av sikkerhetsgrunner.

Det hjalp ikke at Lars\' tegning harselerte med Jyllands-Posten og ikke profeten.

- Det var likegyldig hva jeg hadde tegnet. Jeg var blitt en av «de tolv Muhammed-tegnerne». Saken fikk sitt eget liv, sier Lars, som synes det er «skidirriterende» at han må leve i utrygghet resten av tiåret.

- Sviktet av Jyllands-Posten

RINGVIRKNING: Rasende demonstranter stormer og setter fyr på det danske konsulatet i Beirut 5. februar. Foto: EPA/SCANPIX
RINGVIRKNING: Rasende demonstranter stormer og setter fyr på det danske konsulatet i Beirut 5. februar. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Lars\' harme retter seg imidlertid ikke mot de danske imamene som dro til Midtøsten og hausset opp stemningen rundt karikaturene, men mot Jyllands-Posten.

- Med tegnerne som skjold går de til kamp for ytringsfriheten. Men i ettertid har de ikke gjort noe for å hjelpe oss. Jeg fikk ikke engang et ekspemplar av boka Jyllands-Posten ga ut om Muhammed-saken. Den måtte jeg kjøpe selv.

HÅNER DANNEBROG: Demonstranter brenner det danske flagget i Teheran 6. februar.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling