Muhammedbråk på stor Oslo-skole

Rektor måtte gripe inn. Elever lager underskriftskampanje mot muhammed-tegningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I fredagens første pause utviklet det seg en amper stemning i kantina på Sogn videregående skole i Oslo. Uroen startet da elevene begynte å diskutere de omstridte muhammed-tegningene i kantina. Flere elever skal blant annet ha ropt «Allah o akbahr», som betyr «Allah er stor».

Er såret
- Noen elever føler seg såret og tråkket på av muhammed-tegningene. Dette ville de markere. Jeg gikk inn i en dialog med de som frontet reaksjonene, og sammen fant vi ut at en underskriftskampanje var det riktige å gjøre. Stemningen var amper, sier rektor Tore Bye-Johnsen. Underskriftene skal sendes til norske politikere, sammen med en appell om at Magazinet må si unnskyld fordi de publiserte tegningene.

- Vi har snakket mye om tegningene denne uka, forteller rektoren.

Rundt en tredjedel av de 1500 elevene på Sogn er muslimer. En av dem er Muhammed Haidar, som er med på å organisere underskriftskampanjen.
- Vi vil at Magazinet skal si unnskyld slik at ingen blir skadd. Vi vet ikke når det smeller og det er alltid de sivile det går utover, sier 20-åringen.

- Si unnskyld!

- Det er mange her som reagerer på det som har skjedd. Vi reagerer så kraftig fordi vi er muslimer, og bestemte oss for å gjøre noe siden det er fredag i dag. Jeg tror nok vi samlet rundt 100 personer i kantina her, sier han mens han oppdaterer navnelista som politikeren skal få.

Det var ikke aktuelt å brenne norske flagg, slik det er blitt gjort i Midtøsten denne uka.

- Vi brenner ikke et norsk flagg i Norge, hva er vitsen med det, sier han.

SAMLER UNDERSKRIFTER: Muhammed Haidar (20), i midten, føler seg tråkket på av muhammed-bildene. Foto;: Tore Bergsaker
SAMLER UNDERSKRIFTER: Muhammed Haidar (20), i midten, føler seg tråkket på av muhammed-bildene. Foto;: Tore Bergsaker Vis mer

- Vi vil unngå at noen blir skadet. Om politikerne følger oppfordringen vår, og ber om unnskyldning, vil ikke det skje.

VG Nett skriver at politiet valgte å overvåke skolen i storefri fordi de fryktet at det skulle utvikle seg en demonstrasjon.

- Dette har jeg ikke hørt noe om, og det kan jeg ikke tenke meg har skjedd, sier rektor Johnsen til Dagbladet.no