TILTALT:  Umar Farouk Abdulmutallab er tiltalt for forsøk på å sprenge et amerikansk fly i lufta.Foto: AP Photo/U.S. Marshals Service/Scanpix
TILTALT: Umar Farouk Abdulmutallab er tiltalt for forsøk på å sprenge et amerikansk fly i lufta.Foto: AP Photo/U.S. Marshals Service/ScanpixVis mer

- Mujahedinen vil utslette kreftsvulsten USA

Rettssaken mot «trusebomberen» startet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot nigerianeren som er tiltalt for forsøk på å sprenge et amerikansk fly i lufta i 2009, startet tirsdag i Detroit.

24 år gamle Umar Farouk Abdulmutallab ble arrestert 1. juledag på et passasjerfly på vei fra Amsterdam til Detroit med sprengstoff sydd inn i underbuksa.

Allerede før retten var satt hadde den tiltalte rukket å rope ut:

- Mujahedinen vil utslette hele USA - kreftsvulsten USA, sa Umar Farouk Abdulmutallab.

80 gram eksplosiver i trusa Han hevdet også at al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki, som ble drept i et amerikansk droneangrep forrige uke, fortsatt var i live.

Abdulmutallab fraktet med seg 80 gram av et kjemisk eksplosiv kalt Pentaerytritol Tetranitrat (PETN) om bord på Delta Airlines-flyet som var på vei fra Amsterdam til Detroit. Eksplosivene han hadde med seg, var kraftige nok til å kunne sprenge hull i flyskroget.

EKSPLOSIVER I UNDERTØYET:  Bildet viser undertøyet Abdulmutallab fraktet eksplosivene i. Foto: AP Photo/ABC News/Scanpix
EKSPLOSIVER I UNDERTØYET: Bildet viser undertøyet Abdulmutallab fraktet eksplosivene i. Foto: AP Photo/ABC News/Scanpix Vis mer

Abdulmutallab gikk på toalettet 20 minutter før landing, og da han kom tilbake, unnskyldte han seg med at han hadde mageproblemer og trakk et teppe over seg.

- Deretter hørte andre passasjerer smell som kunne ligne kinaputter, og kjente en lukt. Noen sa at Abdulmutallabs bukser og veggen på flyet sto i brann, opplyste det amerikanske Justisdepartementet i en uttalelse.  

Abdulmutallab ble deretter overmannet av medpassasjerer og kabinpersonale.

Visste at han var om bord I etterkant av hendelsen kom det fram at amerikanske myndigheter skal ha hatt kjennskap til at en ekstremist var om bord på Delta Airlines-flyet. Likevel ville ikke «trusebomberen» Umar Farouk Abdulmutallab blitt avhørt før etter landing i Detroit.

- De var forberedt på å se nærmere på ham i Detroit. Avgjørelsen var tatt. Myndighetene hadde fanget opp at denne fyren hadde vært involvert med ytterliggående elementer i Jemen, sa en høytstående kilde til avisa Los Angeles Times til begynnelsen av januar i fjor.

Abdulmutallab sto oppført på en overvåkningsliste, og at hans far hadde advart amerikanske myndigheter om sønnens ekstreme holdninger, slapp 23-åringen gjennom sikkerhetskontrollen og om bord på flyet 25. desember.  

PETN:  Selve bomben besto av 80 gram av Pentaerytritol Tetranitrat (PETN). FOTO: AFP PHOTO/ABC NEWS/SCANPIX
PETN: Selve bomben besto av 80 gram av Pentaerytritol Tetranitrat (PETN). FOTO: AFP PHOTO/ABC NEWS/SCANPIX Vis mer

Rettssaken er satt til å vare i fire uker. Abdulmutallab har gitt alle sine advokater sparken og sier han vil forsvare seg selv i retten. Han har aldri laget noen scene eller hatt slike utbrudd som han hadde i går.

- Jeg vet ikke om han forsøker å lage et show ut av det hele. Det samsvarer ikke med personligheten hans. Selv da han tente på eksplosivene, så sa han ikke et eneste ord, sier advokat Kurt Haskell som var passasjer om bord på flyet.

RETTSSAK:  Rettstegningen viser Umar Farouk Abdulmutallab i den pågående rettssaken i USA. Abdulmutallab har nektet straffskyld. Foto: District (AP Photo/Jerry Lemenu/Scanpix
RETTSSAK: Rettstegningen viser Umar Farouk Abdulmutallab i den pågående rettssaken i USA. Abdulmutallab har nektet straffskyld. Foto: District (AP Photo/Jerry Lemenu/Scanpix Vis mer