Muldvarp-jakt overskygger etterforskningen

SKIEN (Dagbladet): Jakten på muldvarper ved Skien politikammer overskygger jakten på bevismateriale som kan felle drapssiktede Gamal Hosein (35).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet siler nå informasjon for å holde deler av pressen unna utviklingen i drapssaken.

Informasjonsstrategien til etterforskningsledelsen i Gry-saken skaper store problemer for politiet. Politiets forsøk på å holde alle kort tett til brystet - især etter at liket av Gry Hosein ble funnet - har ført til at Dagbladet og andre medier har måttet søke alternative kilder for i det hele tatt å få informasjon om utviklingen.

Lekkasjer

Skiens-politiet har de siste dagene ønsket å koble inn Politiets særskilte etterforskningsorgan (Sefo) i jakten på det de mener er systematiske lekkasjer fra egne rekker.

Samtidig gir politiet informasjon til den delen av pressen som de oppfatter som politivennlig og ukontroversiell.

Politimester Arve Schelver i Skien vil ikke svare Dagbladet på spørsmål om hvorfor politiet har valgt en slik strategi, på tvers av allmenne informasjonsprinsipper.

Han unngikk i går all kontakt med Dagbladet.

Statsadvokat Kjetil Omholt vil ikke svare på spørsmål fra Dagbladet om Sefo nå er koblet på saken.

- Jeg snakker ikke med Dagbladets journalister, sier han.

I stedet satser Skiens-politiet store ressurser på interne granskinger for å finne de påståtte lekkasjene i egne rekker. Flere etterforskere skal være avhørt om lekkasjene uten at politiet har maktet å finne ut av hvor mediene henter sin informasjon fra.

En rekke politifolk og etterforskere er nå forbannet på det de oppfatter som en feilslått offentlighetsstrategi i drapssaken. De interne arbeidsforholdene er forsuret. Etterforskere med lang fartstid mener muldvarpjakten er formålsløs og nedbrytende, samtidig som jakten på femtekolonister tar fokus bort fra etterforskningen. Av frykt for å miste jobben vil de ikke stå fram åpent.

Politiadvokat Jon H. Borgen bekrefter overfor Dagbladet at tjenestemenn som har substansiell kontakt med Dagbladet, eventuelt andre medier, risikerer å få sparken.

Drapsårsaken

Etter at Dagbladet for tre uker siden offentliggjorde den altoverveiende sannsynlige drapsårsaken, kvelning, på et tidspunkt da denne informasjonen ikke var ment å komme ut, ble politiet i Skien opptatt av én ting - nemlig å finne kilden til lekkasjen.

Overfor Dagbladet sier politiadvokat Jon H. Borgen at politiet ennå ikke har fått en klar og entydig dødsårsak. Kvelningsopplysningene Dagbladet sitter på, vil han fremdeles ikke kommentere.

I TRØBBEL: Etterforskningsleder Jon H. Borgen (t.v.) og ledelsen ved Skiens-politiet avhører nå underordnede kolleger om lekkasjer. Politiet holder også deler av pressen unna etterforskningen. Dette bildet er fra en av politiets pressekonferanser på et tidligere stadium i etterforskningen.