- Mulig å endre holdning til omskjæring

Det viser en fersk doktorgradsavhandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Somaliere i Norge endrer holdning til kjønnslemlestelse etter at de har vært i landet en stund, viser en fersk doktorgradsavhandling.

Forsker Abdi Ali Gele ved Høgskolen i Oslo og Akershus har gjennomført omfattende spørreundersøkelser blant somaliere i Oslo og i distriktene Hargeisa og Galka'aya i det nordlige og sentrale Somalia om deres holdninger til kjønnslemlestelse av kvinner.

Nesten 500 personer i Norge og Somalia er intervjuet.

Konklusjonen er at et stort flertall av somalierne i Oslo er motstandere av kjønnslemlestelse eller omskjæring av kvinner.

70 prosent er mot, og blant de 30 prosent som støttet praksisen hadde et flertall bodd i Norge i mindre enn fire år, skriver nettavisen Khrono, som utgis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

I de to distriktene i Somalia, derimot, svarte 90 prosent at de var tilhengere av kjønnslemlestelse.

Intervjuene med somaliske foreldre i Norge tyder på at de har endret sin holdning etter at de kom til Norge, og bare et lite mindretall ville at deres døtre skulle omskjæres.

I Somalia svarte 85 prosent at de ville at egne døtre skulle omskjæres. Her var det også sterk motstand mot å forby omskjæring og liten tillit til kampanjene som har vært ført i flere tiår.

Mens 97 prosent av kvinnene i Somalia som deltok i undersøkelsen var omskåret, var en av ti jenter som kom til Norge før de var sju år omskåret, går det fram av Geles doktorgradsarbeid, som han skal forsvare i en disputas ved Universitetet i Oslo fredag.

(NTB)