Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mulig å heve «Kursk»

For ti år siden utarbeidet de nederlandske selskapene Heerema og Smit International en plan for å heve den sunkne russiske ubåten «Komsomolets». Nå tror Heerema det er mulig å heve «Kursk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Komsomolets» sank i april 1989 og ligger på 1.600 meters dyp sør for Bjørnøya, mens «Kursk» bare ligger på drøyt 100 meters dyp.

- Ja, det lar seg avgjort gjøre å heve «Kursk», sier markedsdirektør Drees Brunt i Heerema til Stavanger Aftenblad.

- Når det ikke ble noe av heving av «Komsomolets» for ti år siden, skyldes det at det ble for dyrt, flere hundre millioner dollar. Russerne ønsket ikke å bruke så mange penger på en slik operasjon, sier den nederlandske direktøren.

Det som gjorde det mulig å kunne heve «Komsomolets», var at man hadde utviklet nye fibervaiere som er mye lettere, men like sterke som de tradisjonelle stålvaierne.

Drees Brunt ser for seg at «Kursk» blir hevet opp til like under overflaten, slik at en lekter kan skyves inn under ubåten før den taues til land.

Omtrent på samme måte ble hurtigbåten «Sleipner» hevet tidligere denne uka.

- Det kan være det blir nødvendig å skaffe ubåten ekstra oppdrift, enten ved pontonger eller ved for eksempel å sprøyte skum inn i den. Det kommer an på hvor sterkt ødelagt skroget er, sier den nederlandske direktøren.

(NTB/Dagbladet.no)