- Mulig at det syriske passet greide seg i Paris-eksplosjonen

Mange spekulasjoner rundt det falske passet som ble funnet ved en av selvmordsbomberne.

SYRISK PASS: Et syrisk pass. Tidligere denne uken ble det kjent at en av terroristene ved fotballstadionen Stade de France var i besittelse av et syrisk pass da han sprengte seg i luften i Paris 13. november 2015. Mange har stilt seg kritiske til at passet ikke ble revet i stykker i eksplosjonen, men ifølge en ekspert er det ikke umulig at passet klarte seg. Foto: DANIEL REINHARDT / DPA / Corbis
SYRISK PASS: Et syrisk pass. Tidligere denne uken ble det kjent at en av terroristene ved fotballstadionen Stade de France var i besittelse av et syrisk pass da han sprengte seg i luften i Paris 13. november 2015. Mange har stilt seg kritiske til at passet ikke ble revet i stykker i eksplosjonen, men ifølge en ekspert er det ikke umulig at passet klarte seg. Foto: DANIEL REINHARDT / DPA / CorbisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Etter terrorangrepene i Paris fredag 13. november ble det kjent at en av selvmordsbomberne ved Stade de France hadde et syrisk pass med seg. Flere stilte seg kritiske til om passet virkelig tilhørte selvmordsbomberen, eller om det kunne ha blitt plantet på åstedet i etterkant.

Diskusjonene rundt passet har vært mange, og har blant annet dreid seg om hvorvidt passet var ekte, men også om et pass tåler en eksplosjon.

Den politiske diskusjonen rundt passet var om hvorvidt det var et bevis på hvordan IS bruker flyktningstrømmen for å komme seg inn i Europa. Sannsynligheten for at passet greide seg gjennom eksplosjonen ble diskutert på sosiale medier i etterkant av terroren, uten at man greide å konkludere.

- Kan ha greid seg Per Nergaard, bombeekspert og leder for sikkerhet og kriseberedskap i Norsk Folkehjelp, forteller at det kan være vanskelig å avgjøre om passet har greid seg gjennom eksposjonen. Mengden sprengstoff og om terroristene har lagt inn metallfragmenter i bombevestene kan ha mye å si for hvor mye ødeleggelse en bombe kan forårsake.

- I teorien er det sannsynlig at passet kan ha overlevd en eksplosjon, men det er litt avhengig av hvor på kroppen passet har blitt oppbevart. Om han som sprengte seg hadde passet i baklomma, og vesten på overkroppen, hadde det gått an. Likevel er det sannsynlig at passet har noen skader, sier Nergaard til Dagbladet.

Normalt sett vil en slik bombe bare ødelegge det den er i direkte kontakt med, ifølge Al Jazeera. Nergaard mener at bombevestene ikke kan ha inneholdt svært mye sprengstoff, fordi det da ville vært vanskelig å bevege seg fritt. Han viser til at det eneste videoklippet offentligheten har fått se fra terrorangrepene i Paris, der Salah Abdeslam skyter mot gjestene på en pizzeria-restaurant.

Metallgjenstander i vestene - Videoen viser at Abdeslam beveger seg ganske ubesværet. Alle de ni personene som deltok i terrorangrepene hadde bombevester. Ofte legges det inn metallgjenstander i vestene for å få en fragmenteringseffekt når sprengladningen går av. Så for at passet skal ha greid seg gjennom en eksplosjon, kan det ikke være svært mye sprengstoff i vesten, sier Nergaard til Dagbladet.

John Bond, foreleser i kriminologi ved Leicester University, er tidligere rettsmedisinsk ekspert hos politiet. Han fortalte Al Jazeera at sjokkbølgene eksplosjonen laget, kan ha sendt passet avgårde uten å skade det.

- I passets tilfelle, om det ikke ble skadet av gjenstander skutt ut av eller på grunn av eksplosjonen, så antar jeg, om det er ganske lett og fleksibelt, at det kan bli kastet med bølgen fra eksplosjonen, sier John Bond til Al Jazeera.

Falskt pass Tirsdag denne uken ble det kjent at det syriske passet var falskt. Mannen som brukte passet da han passerte grenseoverganger i Hellas og Serbia og er mistenkt for å ha vært involvert i Paris-angrepene, er foreløpig ikke identifisert med navn.

Navnet i passet er Ahmad Al-Mohammad. Franske myndigheter har gitt uttrykk for at den virkelige Al-Mohammad var en loyalistsoldat i den syriske regimehæren, og at han døde for noen få måneder siden. Etter at mannen man mistenker for å ha vært involvert i terrorangrepene registrerte seg med det falske passet i Hellas og Serbia, arresterte serbisk politi en flyktning som også hadde Ahmad Almohammads identitetsopplysninger i passet. Det er ikke kjent om den arresterte mannen hadde noen forbindelse til dem som begikk terrorangrepene i Paris.

Selv om fingeravtrykkene i passet oppgis å ligne på selvmordsbomberens fingeravtrykk, betyr ikke det at identiteten kan fastsettes med sikkerhet. Det finnes et stort marked for falske syriske pass, fordi syriske asylsøkere i flere land får oppholdstillatelse lettere enn for eksempel afghanske asylsøkere får.

FALSKT PASS: I september kjøpte en av Daily Mail sine journalister å kjøpe et falskt syrisk pass, identitetskort og førerkort, for å se hvor lett det var å få tak i slike identitetspapirer. Handelen foregikk i en tyrkisk grenseby. Etter terrorangrepene i Paris frykter mange at IS-krigere skal komme til Europa med falske identiteter. Også økonomiske migranter benytter seg av slike falske pass, siden syriske pass ofte gir bedre garanti for at man får tillatelse til å bli i landet man søker asyl i. Foto: Mark Large / Daily Mail / SOLO Syndication
FALSKT PASS: I september kjøpte en av Daily Mail sine journalister å kjøpe et falskt syrisk pass, identitetskort og førerkort, for å se hvor lett det var å få tak i slike identitetspapirer. Handelen foregikk i en tyrkisk grenseby. Etter terrorangrepene i Paris frykter mange at IS-krigere skal komme til Europa med falske identiteter. Også økonomiske migranter benytter seg av slike falske pass, siden syriske pass ofte gir bedre garanti for at man får tillatelse til å bli i landet man søker asyl i. Foto: Mark Large / Daily Mail / SOLO Syndication Vis mer