Mulig brudd på tjenestemannsloven

Utenriksdepartementet undersøker om ekteparet Terje Rød Larsen og Mona Juul brøt sentrale bestemmelser da de mottok en fredspris og 100.000 dollar fra Peres-senteret for tre år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Departementet jobber fortsatt med å undersøke hva som skjedde da Mona Juul og Terje Rød Larsen mottok Peres-senterets fredspris i 1999. Ekteparet mottok 100.000 dollar eller over 800.000 kroner fra senteret.

- Vi er midt i prosessen, og håper å kunne komme med en foreløpig oppsummering i løpet av morgendagen, sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik. Han hevder at UD ikke fikk beskjed om at ekteparet i sin tid mottok prisen. Det avviser Terje Rød Larsen.

- Visste om prisen

Pengeprisene fra Peres-instituttet var velkjent i Utenriksdepartementet, sier Terje Rød-Larsen.

Både den norske ambassadøren og andre norske representanter var til stede under en av tildelingene, sier FNs Midtøsten-utsending Rød-Larsen selv til NRK.

Han sier også at begge disse summene - 50.000 dollar til ham og like mye til kona Mona Juul som påskjønnelse for deres fredsinnsats - ble oppgitt på behørig måte til norske skattemyndigheter.

- Jeg har nå forstått at det er reist en del problemstillinger omkring disse prisene i Norge, sier Rød-Larsen.

I morgen

Departementet undersøker blant annet om ekteparet har brutt bestemmelser i tjenestemannsloven da de mottok pengeprisen.

- Vi ønsker å få gjort dette så fort som mulig, sier Klepsvik.

Flere israelske tjenestemenn har tatt til orde for at Terje Rød Larsen bør slutte i stillingen som FNs visegeneralsekretær i Midtøsten blant annet på bakgrunn av uttalelser etter et besøk i Jenin og etter avsløringene av fredspristildelingen.

Ambassadør Mona Juul og FN-topp Terje Rød-Larsen granskes av UD. Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage mener prislekkasjen er en israelsk hevnaksjson.