Mulig defekt motor på ulykkesfly

Høyre motor kan ha vært ute av drift på Cessna-flyet som styrtet på Stord natt. Det er en av teoriene til havarikommisjonen som etterforsker ulykken der ni mennesker omkom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

På ulykkesflyets venstre propell er alle de tre bladene bøyd, mens bare ett av bladene på høyre propell er bøyd. Dette tyder på at flyet gjorde en kraftig sving mot venstre etter at det først hadde svingt til høyre ut av sin glideflukt mot rullebanen, ble det opplyst på en pressekonferanse på Stord i kveld.

Annen årsak?

- Normalt er det ikke noe problem å fly og lande et tomotors fly når bare én motor virker, sier den amerikanske Cessna-eksperten Emile Lohman.

- Betyr dette at en motor ute av funksjon ikke alene kan være årsak til flyulykken, og at det derfor må være en annen årsak?

- Vi ønsker ikke å spekulere i hva årsaken kan være, men det lyder fornuftig, sier Arne Ø. Wik, leder for Havarikommisjonen for sivil luftfart.

Også Lars Megård, som er leid inn som ekspert av kommisjonen, sier at det vanligvis er helt uproblematisk både for små og store tomotorsfly å fly og lande med bare én motor inntakt. Wik sier at Havarikommisjonen ikke har noen formening om hva som førte til at piloten mistet kontrollen over flyet. De to motorene og propellene vil bli fraktet til Havarikommisjonens tekniske base på Kjeller for nærmere undersøkelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer