Mulig drapsskip har ennå ikke fått forlate havnen

Ligger fortsatt utenfor Narvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NARVIK (Dagbladet): Det er blikkstille på Ofotfjorden utenfor Narvik mandag kveld. Det 289 meter lange bulkskipet ligger fortsatt på fjorden etter at politiet fant blodsøl inne i skipet.

Ingen vet hvor det er blitt av kvinnen som skal ha vært inne på båten for å søke jobb, før det seilte fra Amsterdam forrige uke.

Skulle bare losse av Politiet i Hålogaland uttalte tidligere at skipet skulle få forlate havnen så fort som mulig - men fortsatt ligger det utenfor den nordnorske byen etter at skipets greske offiser ble siktet for drap.

- Det er en spesiell sak der vi ikke har et lik. Det er uklart hva som har skjedd, sa politiadvokat Torgeir Kvitvik på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Seint samme kveld er politiet sparsomme med informasjon i saken.

- Tror dere kvinnen kan ha blitt drept om bord i båten?

- Det vil etterforskningen vise. Det er politisjefen som skal uttale seg i denne saken, men han er ikke tilgjengelig før i morgen, sier
kommunikasjonsrådgiver Jannicke Dyrhaug til Dagbladet.

Hadde alt gått etter planen, skulle skipet fortsatt ferden mot Hamburg. Sent mandag kveld er det fortsatt uklart hva som skjedde under overfarten fra Amsterdam til Narvik.

I stedet har skipet måtte bli liggende på sjøen utenfor Narvik.

Mannens kolleger Politiet leter fortsatt etter liket til den antatt drepte kvinnen i 30-åra, og har pågrepet skipsoffiseren - en mann i 30-åra - og siktet ham for drap. 

Han nekter for å ha noe med kvinnens forsvinning - eller et drap - å gjøre. Det er avhør av mannens kolleger som gjør at politiet mener de har rett person.

Advokat Egil Malm i Narvik er oppnevnt som forsvarer for den drapssiktede offiseren.

- Han erkjenner ikke skyld. Han sier at han traff henne da hun søkte jobb. Han forsøkte å ringe henne da hun ble borte. Han fikk ikke svar og har forklart at han da prøvde å få kontakt med kvinnens familie, sier advokat Malm til Fremover.

Om lag 20 personer jobber på båten.

FORTSATT UTENFOR NARVIK: «Anangel Explorer» ligger på Ofotfjord utenfor Narvik. En savnet, ukrainsk kvinne skal ha vært om bord i båten, men politiet mener det er grunn til å tro at hun er blitt drept. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORTSATT UTENFOR NARVIK: «Anangel Explorer» ligger på Ofotfjord utenfor Narvik. En savnet, ukrainsk kvinne skal ha vært om bord i båten, men politiet mener det er grunn til å tro at hun er blitt drept. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Politiets kommunikasjonssjef kan ikke si når skipet får seile videre.

- Det skal gjennomføres avhør av alle om bord først, sier hun.

- Fra mannskapet Politiet ønsker ikke å si hvem den antatt drepte kvinnen er, men bekrefter at hun har «nær relasjon» til mannen politiet nå har pågrepet.

Tidligere i dag har det greske rederiet bekreftet at mannen som er pågrepet, er en av mannskapet om bord.

Skipet dro fra Amsterdam 1. oktober, og kom til Narvik 6. oktober for å laste malm for LKAB.

Det moderne bulkskipet, som er bygd i 2007, er 289 meter langt og har en tonnasje på vel 170 000 dødvekttonn, og har et mannskap på 19 - fra Hellas og Filippinene.

Gode skussmål
- Offiseren som er pågrepet, har jobbet for oss i fem måneder. Han hadde en utmerket CV da han ble ansatt, og i løpet av den korte tiden har han fått gode skussmål fra ersten av mannskapet, sier driftsjef Emmanuel Lykowardis i Anangel Maritime Services Inc.  til Dagbladet.

- Jeg kjenner ikke til hans forklaring, og vi forholder oss til norsk rettsprosedyre før vi eventuelt vurderer å be han utlevert til hjemlandet, sier han.

Sjefen kjenner ikke til forholdet mellom den drapssiktede offiseren og den savnede kvinnen fra Ukraina.