Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulig ETA-angrep på kong Juan Carlos avverget

Spansk politi sa lørdag de hadde avverget et granatangrep mot kong Juan Carlos og Spanias og Tysklands statsministere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet opplyste at de hadde funnet et batteri med granatkastere som åpenbart var siktet inn mot et museum i Baskerland som kongen skulle besøke lørdag sammen med Spanias statsminister José Mar]a Aznar og den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder.

Granatkasterne ble funnet 500 meter fra museet i den lille byen Hernani, og skal ha vært utstyrt med tidsinnstilling. Politiet desarmerte alle granatene.

Ifølge prefekten i Baskerland, Enrique Villar, som er den spanske regjeringens øverste representant i Baskerland, var granatkasterne klare til bruk. Det var imidlertid ikke helt klart om de skulle skytes ut mot museet, eller om hensikten var at de skulle eksplodere på stedet og bare lage mye bråk.

ETA har ikke påtatt seg ansvaret for granatene, men organisasjone n hadde tidligere lovet å forstyrre seremonien i kunstmuseet, som kongen og de to statsministrene skulle innvie, etter at en av ETAs toppledere, Iñaki de Renter]a, ble arrestert i Frankrike dagen før.

Sent fredag kveld var det demonstrasjoner i San Sebastian mot arrestasjonen, og lørdag ble det kastet flere brannbomber mot banker i Baskerland. Ingen ble skadd, men det ble gjort store materielle skader.

Da granatene ble funnet, var kunstneren Eduardo Chillida i gang med å vise kongen og dronningen rundt i hagen til museet, og Aznar og Schröder var på vei til Hernani i helikopter etter et to dager langt toppmøte i Segovia, der de drøftet en lang rekke europeiske temaer.

ETAs politiske allierte planla også å arrangere en demonstrasjon mot besøket i Hernani senere lørdag. Sikkerhetstiltakene var svært strenge siden byen er et kjerneområde for baskiske nasjonalister.

(NTB)