Mulig gift-vin kan ha blitt solgt i Norge

Mann (59) havnet i koma etter én slurk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Arendals-mannen (59) som havnet i koma og var døden nær etter én slurk spansk hvitvin, kan ha kjøpt flaska i Norge, sier politiet.

Nærmere undersøkelser viser at Torres-vinen - en halvflaske San Valentin 2005 - ikke er solgt i Sverige, slik myndighetene mistenkte i går.

- Vi utelukker Sverige. Vi har et produksjonsnummer som viser at den blant annet kan ha blitt kjøpt i Norge eller Tyskland, opplyser jourhavende jurist Leif Aleksandersen ved Agder politidistrikt.

Forløpig granskning av korken viser ikke hull eller tegn på at noe er tilført flasken etter produksjon. Det var mannen selv som åpnet vinen.

- Ikke hull i korken
59-årigen fikk akutte og livsfarlige forgifningssymptomer minutter etter inntak, og ble i all hast lagt i respirator på Sørlandet Sykehus. Nøyaktig hva som førte til reaksjonen er ukjent, men politiet går ut i fra at det har sammenheng med vininntaket.

- Innholdet er sendt til Folkehelseinstituttet. Vi får ikke svar på analysene før om noen dager, sier Aleksandersen.

Politiet har tidligere opplyst at vinen luktet kjemisk og unaturlig, og bar preg av å være tilsatt noe.

- Vinkjennere sier den ikke kan ha blitt giftig som følge av naturlige prosesser i flaska, sier Aleksandersen.

Utenfor livsfare
Blant annet på bakgrunn av de hurtige og voldsomme reaksjonene, sa politiet i går at de har en mistanke om at vinen kan ha inneholdt kaliumcyanid (KCN). Stoffet er ekstremt giftig, lammer åndedrettet umiddelbart og lukter av bitre mandler.

Mannen er nå bevisst og utenfor livsfare. Politiet opplyser imidlertid at han ikke er i stand til å avgi forklaring, og at de ikke har nye opplysninger som tegner et klarere bilde av det som skjedde den nær fatale kvelden.

- Mannen er sannsynligvis blitt forgiftet av vinen, uten at vi med sikkerhet kan slå fast at det dreier seg om en forgiftning. Men han er nå utenfor livsfare, og vi håper at dette skal gå bra, sier overlege Egil Hagen ved medisinsk avdeling på Sørlandet sykehus Arendal til NTB.

Stanset salget
Kommunikasjonsleder Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet bekrefter at de har solgt halvflasker med San Valentin 2005-årgang. Importøren erstattet denne med 2006-årgangen i februar 2007, men den kan likevel ha vært tilgjengelig en tid etter dette.

Systembolaget sier de aldri har solgt 2005-årgangen som halvflaske.

Både Vinmonopolet og det svenske Systembolaget valgte i går å stanse alt salg av den svært populære vintypen, selv om det ikke er konkrete indikasjoner på feil ved flaskene.

- Vi ønsket ikke å ta noen sjanser, sier Lorentzen.

Polet tilbyr alle San Valentin-kunder pengene tilbake, og advarer mot å drikke viner som lukter unaturlig eller kjemisk.

DØDEN NÆR: Arendals-mannen ble akutt syk og havet i respirator, straks etter at han drakk én slurk av denne vintypen: Torres San Valentin 2005-årgang. Foto: SYSTEMBOLAGET
DØDEN NÆR: Arendals-mannen ble akutt syk og havet i respirator, straks etter at han drakk én slurk av denne vintypen: Torres San Valentin 2005-årgang. Foto: SYSTEMBOLAGET Vis mer